La Generalitat ha obert un procediment sancionador contra el pagès Josep Pàmies i un altre contra la seva associació, Dolça Revolució, per promoure el clorit de sodi (MMS) —un tipus de lleixiu— per tractar l'autisme. La Conselleria de Salut ha imposat així dues sancions de 600.001 euros —que sumen 1,2 milions d'euros—per haver promocionat productes amb finalitats medicinals que no estan autoritzats com a medicaments; una infracció qualificada de molt greu per la intencionalitat i l’incompliment dels advertiments previs. Els fets es remunten a un acte que Pàmies va organitzar a Balaguer el setembre del 2023 i que després va difondre per internet, tot i que la Conselleria li havia ordenat que el suspengués.

L'acte prohibit per Salut va aplegar el 9 de setembre de l’any passat un centenar de persones a Balaguer i va ser vigilat pels Mossos d’Esquadra. El Col·legi de Metges de Lleida havia denunciat l'acte a la Fiscalia després que diverses entitats de persones autistes i familiars expressessin el rebuig contra la conferència i en demanessin la suspensió. La conferència tenia per títol 'L'autisme és recuperable' i va servir precisament per promoure solucions contra aquesta greu malaltia que no compten amb una base científica ni mèdica per sustentar-la. 

Quan en va ordenar la suspensió, uns dies abans, el conseller de Salut, Manel Balcells, es va mostrar contundent davant la promoció de teràpies pseudocientífiques i va titllar Pàmies de "farsant" i "estafador". Aquest curandero va presentar una demanda pel dret a l’honor contra Balcells, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar després d'haver citat el conseller. La sentència, que posava en una balança l'honor de Pàmies i el dret a la llibertat d'expressió de Balcells, va acabar donant prioritat al titular de Salut i va oblidar el curandero a pagar els costos del procediment judicial.

Historial polèmic

Aquestes no són les primeres multes contra Pàmies per promoure el clorit de sodi per tractar l'autisme. De fet, el 2018 ja va ser sancionat també amb 600.001 euros per la Generalitat per participar en un acte similar, que novament va tenir lloc a Balaguer el 14 d'octubre d'aquell any, i va ser difós a través de Facebook. Els metges adverteixen dels efectes adversos greus que pot tenir el producte per a la salut, a més que aquestes pràctiques generen falses expectatives i s’aprofiten de situacions de desesperació i vulnerabilitat.