No és Halloween ni el Dia dels Innocents, però la pregunta de si podem moure'ns després de morir té molt més sentit del que sembla. Un equip de forenses de la Universitat Central de Queensland, a Austràlia, ha fet un descobriment sorprenent: en el procés de descomposició d'un cos després de la mort per causes naturals, aquest, sense cap ajuda externa, canvia de posició.

La troballa té implicacions importants per a la ciència forense i forma part d'un projecte més ampli, relacionat amb l'ús de tècniques d'imatge per estimar el temps transcorregut des de la mort en un cadàver. L'estudi apareix a la publicació Forensic Science International: Synergy i recull les conclusions d'una investigació d'un cos humà donat, pertanyent a un home gran que va morir per causes naturals.

Equip médico

Els experts forenses han fet un registre de la descomposició completa del cos, a l'anomenada Instal·lació Australiana per a la Investigació Experimental Tafonòmica. L'objectiu era analitzar el procés i trobar les causes per les quals alguns cadàvers estan preservats o per què es troben en altres condicions, informació que pot ser de molta utilitat per detallar de manera més precisa l'hora o el lloc de la mort, en l'escena d'un crim, i també informació més específica.

Al llarg de la investigació es va detallar com el cos va anar canviant a mesura que es descomponia, amb la seguretat que no patia cap tipus d'alteració derivada d'altres circumstàncies, com un canvi d'ubicació del cadàver o l'acció d'algun animal.

L'equip va fer fotos del procés durant més de 17 mesos i va descobrir que les restes s'estaven desplaçant per si mateixes. Per exemple, encara que inicialment es van col·locar els braços separats del cos, aquests es van moure fins a quedar-se a un costat. Els científics creuen que aquest tipus de moviments tenen a veure amb el procés de descomposició, ja que el cos es momifica i els lligaments s'eixuguen, segons expliquen.

Ara el que pretenen és intentar predir, si és possible, quan es produeixen aquests moviments perquè així els forenses puguin estimar de manera més precisa el moment de la mort d'una persona.

Home mort

Tal com s'assenyala en l'estudi, l'estimació de l'interval post-mortem o el temps transcorregut des de la mort és un aspecte molt important en les investigacions forenses. La policia generalment recorre a antropòlegs i patòlegs forenses per estimar-ho.

En el cas de les restes no identificades, les estimacions s'introdueixen a les bases de dades i es comparen amb les de persones desaparegudes per facilitar la recerca. D'aquesta manera es fa una tasca fonamental a l'hora d'identificar les víctimes, i es garanteixen així els drets dels morts i dels seus pròxims, als quals, una vegada identificat el cos, els hi poden tornar, amb tot el que això pot arribar a significar per a ells.