Enmig de la incertesa sobre la celebració de les eleccions al Parlament i amb les restriccions per la Covid prorrogades fins al 7 de febrer, la mortalitat per coronavirus s’ha disparat a Catalunya i des de principis de gener ja s’han registrat més defuncions que en tot el mes de desembre del 2020. El Departament de Salut ha comunicat avui 131 morts més, i ja són 18.484 els morts per Covid des que va començar la pandèmia. L’alerta per la pressió hospitalària es manté amb nous ingressos en planta i a les UCI.

La mortalitat per coronavirus, lluny de reduir-se, segueix sent molt elevada i la previsió és que es mantingui aquesta tendència en les pròximes setmanes. Avui divendres ha estat la quarta jornada en què s'han comunicat més defuncions en el que portem de 2021, 131. Diumenge passat es va informar de 129, el 13 de gener de 122 i el dia de Reis, de 101.

Nous contagis

Per segon dia consecutiu es mantenen els contagis per sobre dels quatre mil. Avui s'han comunicat 4.390 positius, i el còmput global arriba a 475.386 casos de Covid des del març. Sí que van a la baixa els índexs epidemiològics, seguint la tendència iniciada a principis d'aquesta setmana, fet que fa pensar que l'epidèmia, gràcies a les restriccions, ja s'ha aconseguit aturar i va a la baixa, encara que molt lentament. Així, el risc de rebrot se situa en 637, set dècimes menys que en el recompte anterior. El risc de contagi (Rt), també baixa, de l'1,07 a l'1,02. Aquest lent descens trigarà dies, però a traslladar-se al nombre de nous casos, ingressos hospitalaris i defuncions, segons alerten els epidemiòlegs.

Així, es continuen registrant ingressos als hospitals catalans, que es troben en una situació que s'acosta més al que va passar a la primera onada que no a la segona. Salut ha informat avui de 42 nous ingressos de pacients i deu més a les UCI. Així hi ha 2.886 malalts en planta i 631 a les unitats de cures intensives.

Situació límit

Salut ha alertat que les unitats de cures intensives estaran al límit en els pròxims dies, quan es preveu que hi pugui haver fins a 900 pacients Covid, més els d’altres patologies. Això suposaria que hi hagués fins a 1.300 pacients crítics, cosa que alteraria greument l’activitat hospitalària i obligaria a reprogramar, encara més, intervencions quirúrgiques. Com passa, per exemple, a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre. L'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha hagut de reduir a la meitat l'activitat quirúrgica i preservarà les cirurgies urgents, oncològiques i preferents. L’afectació a l’activitat hospitalària és, de mitjana, d’entre el 10 i el 12%.

La vacunació avança

La campanya de vacunació avança, amb la incògnita de si dilluns que ve es podrà disposar de les 60.000 dosis setmanals compromeses per Pfizer, ja que la reducció de vacunes lliurades aquesta setmana ha obligat a utilitzar-ne 20.000 que hi havia en reserva per subministrar la segona. Avui ja s’han administrat 168.160 primeres dosis, 3.442 més que en l’anterior recompte de Salut. Almenys 3.769 persones han rebut la segona dosi, 1.273 més que en l'anterior recompte.

Imatge principal, un malalt fa exercicis de recuperació a la unitat de cures intensives de l'Hospital de Bellvitge / Efe

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat