Ferran Moraga-Llop, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, avala la proposta de Salut de separar l'administració de les dosis de la vacuna contra el coronavirus per tal d'augmentar el ritme de vacunació. L'expert ho ha explicat en declaracions al 3/24, durant les quals ha destacat que l'estratègia és coherent amb un moment d'"escassetat" i ha apostat per administrar la vacuna d'AstraZeneca als menors de 60 que ja han rebut la primera dosi.

Sí a espaiar les dosis

L'aturada de la vacunació amb Janssen als Estats Units ha frenat també la vacunació a Europa, arran de la petició de la farmacèutica als estats europeus de no administrar l'antídot de moment. Una circumstància que podria afectar el calendari de vacunació a Espanya, que preveia tenir immunitzada el 70% de la població a l'agost. Arran d'aquesta circumstància, el departament de Salut va traslladar al govern espanyol la petició d'espaiar l'administració de les dosis de Pfizer per augmentar el ritme de vacunats, una petició que el  vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia veu coherent sempre que es faci dins dels paràmetres de la fitxa tècnica.

"En aquest moment de la pandèmia i d'escassetat de vacunes, aquesta estratègia és molt bona", ha dit en declaracions a la televisió pública. En aquest sentit, ha destacat la necessitat de vacunar "més persones en un interval més curt de temps", sempre que es preservi el període en el qual hi ha evidència científica que la vacuna científica funciona. "6 setmanes en el cas de les vacunes d'ARN missatger (Moderna i Pfizer) i 3 mesos per la d'AstraZeneca", ha explicat.

A més, ha destacat que tenint en compte la situació actual s'ha de facilitar l'administració de totes les vacunes que estiguin aprovades, incloent-hi la Sputnik V un cop passi els controls de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

AstraZenca i Janssen

Sobre la polèmica al voltant de la segona dosi de l'AstraZeneca, Moraga-Llop aposta per subministrar-la a tothom que ja ha rebut la primera, tinguin l'edat que tinguin. A banda, ha qualificat "d'incorrecta" la possibilitat de deixar les persones vacunades amb la primera dosi sense la segona per ser menors de 60. Sobre la possibilitat d'inocular-los un altre vaccí, assenyala que malgrat que els primers resultats són positius, encara no hi ha assajos clínics definitius i que s'han de seguir les indicacions que de moment han donat les agències reguladores.

A més, ha carregat contra la ingerència política en els criteris de vacunació, que han derivat en paràmetres molt dispars en l'aplicació d'aquesta vacuna, donant un missatge negatiu a la població. Moraga-Llop, també s'ha mostrat contrari als topalls d'edat que imposen els governs a les vacunes. Ha assenyalat que la vacunació s'hauria de guiar per la fitxa tècnica dels vaccins, que indica que tots estan indicats a partir dels 18 anys, excepte la de Pfizer que es pot administrar a partir dels 16.

Sobre Janssen, ha valorat com un excés de "prudència" dels Estats Units haver suspès la vacunació per 6 casos de trombes entre 5 milions de vacunats. Amb tot, destaca que els casos registrats s'han d'estudiar, per mirar d'identificar els grups de població que es poden veure més afectats.

Contra el 'Passaport Covid'

"Es perillós, la paraula passaport té una connotació que sembla que puguis fer el que vulguis", ha dit Moraga-Llop. En aquest sentit, ha destacat que el certificat de vacunació és suficient i que els estats el poden fer servir per decidir si posen alguna restricció als viatges. A més, també ha destacat que el fet que no s'estigui vacunant per igual arreu del món acabarà repercutint negativament als països rics, per la possibilitat que apareguin noves variants resistents al vaccí.

 

Imatge principal, un home rep la vacuna contra el coronavirus / EFE