Les previsions dels responsables sanitaris sobre l'evolució de la pandèmia de la Covid-19 sembla que s'estan complint i la majoria dels indicadors van a la baixa. D'aquesta evolució depèn el pla de desescalada que prepara el Govern per posar fi al confinament comarcal a partir del 26 d'abril. Per primer cop des del 9 d'abril els pacients ingressats a les unitats de cures intensives estan per sota de 500 i en paral·lel el risc de rebrot i de contagi mantenen la tendència a la baixa.

La situació a les UCI millora, segons el darrer informe del Departament de Salut, segons el qual hi ha 495 malalts crítics, disset menys que l'anterior recompte. Feia nou dies que no es donava aquesta situació, que caldrà veure si es consolida la pròxima setmana. Per contra, el nombre de pacients ingressats als hospitals segueix fluctuant i si dissabte s'havien registrat 68 altes, avui hi ha hagut 75 nous ingressos, i el total de pacients ingressats són 1.670.

En paral·lel al descens dels ingressats a les UCI, els indicadors epidemiològics mantenen la tendència a la baixa tal com van preveure els responsables de Salut. El risc de rebrot se situa en 346, amb una davallada de divuit punts. També cau el risc de contagi (Rt). Avui està en 1,32, quan l'anterior registre era d'1,38.

Els contagis, per sota de 2.000

Igualment, el nombre de contagis també baixen, tot i que cal tenir en compte que ens trobem en cap de setmana. Salut informa de 1.670 nous casos de Covid, el primer dia per sota dels dos mil des de dilluns passat. En total ja s'han comptabilitzat 628.955 contagis. L'índex de positivitat segueix en descens i 6,14% de les proves PCR i els tests d'antígens donen positiu, quan fa una setmana era del 8,09%. L'OMS considera controlada la pandèmia quan donen positiu el 5% de les proves.

Un dia més, Salut informa de noves morts pel coronavirus. Disset persones més han perdut la vida per la Covid. 21.663 des que va començar la pandèmia ara fa un any. L'inici de la campanya de vacunació el gener passat ha estat, però, la principal causa perquè s'hagi registrat una dràstica davallada de la mortalitat.

El 20,2% de la població vacunada

De fet a Catalunya ja hi ha 1.571.981 persones que han rebut la primera dosi de la vacuna, 501.346 amb la pauta completa (les dues dosis). Com passa el cap de setmana, cau el nombre de vacunats. Amb tot, s'han administrat 6.288 primeres dosis, 1.257 de segones. El total de població vacunada ja és del 20,2%, amb la pauta completa el 6,7%.

Precisament, i mentre avança el pla de vacunació,  han estat moltes les veus que s’han criticat les anades i vingudes dels governs. Així, el cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha advertit que la "confusió comunicativa" entorn de les vacunes no ajuda a generar la "confiança" necessària. Trilla va demanar aquest dissabte que les instruccions siguin "més clares", perquè seria "un desastre" que la ciutadania perdés la confiança en la vacunació.

Pla de desescalada

A l’espera de veure com evolucionen les dades i es doblega la corba, el Govern està preparant un pla de desescalada asimètric i per territoris, segons va confirmar aquest dissabte la consellera de Presidència, Meritxell Budó.  El pla en què treballa l’executiu preveu mesures diferents en funció de la situació de la pandèmia a cada territori i la possibilitat de dur a terme intervencions "quirúrgiques" a les zones més afectades per la Covid-19, com va passar  l'any passat a la Conca d'Òdena o el Segrià.

En paral·lel, el Govern està estudiant alternatives legals que emparin les restriccions un cop decaigui l'estat d'alarma, fet que està previst per al 9 de maig. En aquest context Budó va advertir que el toc de queda no es podrà aplicar sense aquesta figura prevista en la Constitució.

 

Imatge principal, cribratge d'estudiants i personal docent a la UAB / Efe

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat