La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegurava aquest dimecres que el procés de vacunació està agafant ritme i està a "la nostra mà" assolir el 70 per cent de vacunació a finals d'agost. "Ens reiterem en aquest compromís", ha garantit.

D'aquesta manera, Darias es mantenia en la mateixa línia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest dimarts treia pit de les xifres de vacunació a l'Estat i fins i tot fixava un calendari amb "fites"; a finals d'agost, 33 milions. Cal recordar que el compromís inicial era tenir un 70% de la població vacunada abans de començar l'estiu. Aquest procés de vacunació, assegurava, farà que l'economia espanyola sigui la que més creixi juntament amb la dels Estats Units, citant les previsions del Fons Monetari Internacional. "Ho aconseguirem", va defensar.

Carolina Darias Efe

La ministra de sanitat, Carolina Darias / EFE

La vacuna d'AstraZeneca

Aquestes declaracions les va fer la ministra just després de confirmar que el Ministeri de Sanitat i les comunitats van decidir paralitzar la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys, encara que van deixar en l'aire el que passarà amb els que ja han rebut una dosi, per als que s'estudien dues opcions: no completar la pauta o rebre un altre sèrum.

En la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d'aquest dimecres totes les autonomies, excepte Madrid, que va votar en contra perquè volia ampliar el límit a majors de 65, i el País Basc i Ceuta, que es van abstenir, van donar suport a la proposta de Sanitat de reservar AstraZeneca als majors de 60.

Uns dos milions d'espanyols han estat ja vacunats amb la primera dosi de Vaxzevria -nom comercial d'aquest medicament-, que actualment s'estava inoculant a persones d'entre 60 i 65 juntament amb treballadors essencials -policies, docents o bombers, entre d'altres-.

No obstant això, el rang d'aquesta vacuna, que al principi es va reservar per a menors de 55 i després es va ampliar a 65, podria patir un nou gir avui dijous, quan la Comissió de Salut Pública té previst reunir-se per decidir si s'elimina el límit superior d'edat, com venen demanant des del principi diverses comunitats com Catalunya o Madrid.

També està per delimitar, segons va explicar la ministra Carolina Darias en roda de premsa, com es desenvoluparà ara el procés amb els menors de 60 anys que ja han rebut una primera punxada del sèrum de la Universitat d'Oxford. La pauta d'aquest fàrmac estableix de 10 a 12 setmanes entre dosi. Per a ells s'estudien dues possibilitats: o administrar-los una altra vacuna o deixar-los amb la primera dosi, que per si sola ha demostrat una eficàcia del 70 %.

"És una qüestió que està per determinar" i així es va manifestar la ministra en la reunió extraordinària de ministres de sanitat europeus celebrada ahir a la tarda per analitzar les conclusions del comitè de seguretat (PRAC) de l'EMA, que va confirmar un "possible vincle" d'AstraZeneca amb els casos inusuals de coagulació sanguínia apareguts en alguns països.

 

Foto principal: Una dosi de la vacuna contra la Covid / EFE