La mortalitat diària per coronavirus va registrar aquest dissabte la seva dada més greu des de l'inici de la pandèmia: 15.000 persones han perdut la vida per Covid-19 en un dia. Segons l'OMS, qui ha informat d'aquesta dada, es tracta d'una xifra rècord que situa el total de morts per la pandèmia en 1,9 milions.

A més, en l'última jornada, s'han registrat 800.000 nous contagis, també una de les xifres diàries més altes en més d'un any de crisi sanitària, i que deixa el total global en 87,5 milions.

La situació a Europa

Segons l'OMS, a Europa, amb un acumulat de 28 milions de casos i 622.000 morts, no s'evidencia ara per ara un clar repunt respecte a les setmanes anteriors.

El Regne Unit, on el passat 4 de gener es va decretar un confinament estricte davant de l'exponencial augment de casos i morts per Covid, manté una corba de creixement de positius en constant pujada amb 2,9 milions. A França (2,7 milions de contagis), Itàlia (2,2 milions) i Espanya (2 milions) la corba de positius diaris torna a ascendir, però encara no assoleix els màxims de novembre.

Diverses persones travessen el pont de Westminster, aquest dilluns a Londres (Regne Unit), EFE

Imatge: Els carrers de Londres, durant la pandémia / EFE

Alemanya (1,8 milions de casos en total) mostra certa estabilització després de setmanes de fort ascens, mentre que Rússia també va en la mateixa direcció.

Amèrica, en alerta

A Amèrica, la situació és més preocupant. L'últim dia es van sumar 440.000 diagnòstics positius i 7.800 morts, per la qual cosa el continent acumula en més d'un any de pandèmia 38 milions de contagis i més de 900.000 de morts. La majoria dels experts conclou que les festes de desembre, en les quals hi va haver reunions de celebració nadalenca sense respectar el distanciament social, l'ús de la màscara i el rentat de mans, són l'origen de l'augment dels ingressos hospitalaris, la qual cosa està fent que els sistemes sanitaris, especialment a Amèrica Llatina, col·lapsin.

Els Estats Units es mantenen com el país més afectat, amb 21 milions de casos, seguit del Brasil, que en la passada jornada va notificar una xifra rècord de casos diaris (62.000, que deixen més de 8 milions d'infectats). També Colòmbia segueix donant xifres diàries rècord i suma 1,7 milions de positius.

Desigualtat a l'Àfrica

Encara que l'Àfrica és un dels continents que menys s'ha vist afectat per l'impacte de la pandèmia, les autoritats sanitàries estan veient amb preocupació l'augment d'infeccions i morts, que ja van arribar a 3 milions i 72.000 respectivament. Però el 40,3 % de tots els casos del continent i 32.824 morts s'estan comptabilitzant en un sol país: Sud-àfrica.

En aquests moments, Sud-àfrica afronta una segona ona més agressiva, en part, per la presència de la variant de coronavirus N501Y, que seria més transmissible i seria darrere dels més de 110.000 contagis registrats a penes en l'última setmana. A Sud-àfrica li segueixen el Marroc amb a prop de mig milió de contagis, Tunísia (gairebé 155.000), Egipte (147.810) i Etiòpia (127.572).