La mel de manuka és un tipus de mel produïda per les abelles a Nova Zelanda, que pol·linitzen la flor Leptospermum scoparium, també coneguda com a arbust de manuka. En els últims mesos, aquest aliment s'ha posat molt de moda no només pel seu sabor, sinó també per les seves propietats medicinals, encara que és important recordar que els estudis encara són petits i es necessita més investigació per determinar-ho amb més exactitud.

Segons les investigacions, el nèctar de la flor de manuka i l'abella confereixen a aquesta mel propietats úniques. Conté un ingredient actiu anomenat metilglioxal (MGO), que segons un estudi realitzat el 2018, té efectes antibacterians. De fet aquest compost és el que fa que la mel de manuka sigui encara més potent contra els bacteris que altres tipus de mel. La mel de manuka es classifica mitjançant un sistema anomenat Factor únic de manuka (UMF, per les seves sigles en anglès). El nombre UMF a l'etiqueta representa la quantitat de MGO a l'ampolla. Aquest nombre pot variar des d'UMF 5+ a UMF 20+.

Com més alta sigui la qualificació UMF, més activitat antibacteriana té la mel de manuka i més potent és. En un estudi de laboratori de 2017, la mel de manuka amb UMF 10+ i més tenia més efectes antibacterians. La mel de manuka UMF 20+ també va ser eficaç contra soques de bacteris resistents als medicaments.

A més, aquesta mel també té vitamines, minerals, aminoàcids. Aquestes propietats el converteixen en un agent terapèutic molt versàtil. Els estudis elaborats han demostrat que la mel de manuka té propietats antibacterianes i antiinflamatòries, per tant, pot ajudar a eliminar infeccions i accelerar la curació de la pell, segons una revisió científica de 2016. Per aquestes raons, de vegades s'utilitza en apòsits per promoure la cicatrització de ferides per cirurgia, diabetis i cremades.

Miel de manuka en un bolLa mel de manuka té diverses propietats medicinals interessants

Així mateix, altres investigacions dutes a terme han demostrat que pot ser útil per als següents aspectes: matar bacteris a la boca que causen càries i malalties de les genives, alleujar la inflamació dels sins nasals, reduir el pH dels ulls i reduir els bacteris i la inflamació que contribueixen a l'ull sec, reduir la inflor de la còrnia després d'una cirurgia ocular, alleujar l'èczema lleu, inhibir les infeccions per Helicobapter pylori, així com ajudar a millorar l'aparença de la pell en equilibrar el nivell de pH i eliminar les restes de cèl·lules mortes.

Es pot utilitzar com a humectant, per això les companyies de cosmètics han inclòs la mel de manuka com a ingredient en productes que van des d'ungüents per als llavis i cremes hidratants fins a xampús i condicionadors.

Abans era molt complicat trobar-la fora de Nova Zelanda, però com en els últims mesos s'ha posat tan de moda i la demanda ha crescut a nivell internacional, avui es pot comprar aquesta mel en botigues i comerços de tot el món, així com per Internet.

Pots|Bots de mel de manukaLa mel de manuka està guanyant en popularitat i pot comprar-se en cada vegada més llocs

Això sí, els metges avisen que en cap cas no pot substituir cap tractament prescrit ni s'ha d'utilitzar per curar una infecció o una altra afecció més greu sense consultar amb els especialistes. Entre altres coses perquè hi ha persones que poden presentar efectes adversos com a al·lèrgia o una pujada de glucosa en persones diabètiques. De vegades pot interactuar amb certs medicaments, inclosos els medicaments de quimioteràpia utilitzats per tractar el càncer.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat