Oriol Mitjà s'ha contagiat de covid i ho ha fet saber a través de les xarxes socials, utilitzant el seu positiu com a advertència d'una setena onada que ja toca, segons ell, a la porta del país. En un missatge publicat a Twitter aquesta setmana, l'epidemiòleg anunciava el seu positiu poc després de la diada de Sant Jordi, quan va passar el dia signant el seu últim llibre, i, per tant, en contacte amb molta gent. Segons el científic, abans d'aquests esdeveniments s'havia fet un test d'antígens per descartar que estigués contagiat i durant tota la jornada va portar una mascareta FPP2, que no ha acabat de ser-li útil per evitar encomanar-se de la covid. Després de ser el protagonista a les xarxes els últims dies pels missatges que hi ha publicat, demanant el retorn de les restriccions i denunciant la irresponsabilitat de la generació milenial davant la covid, avui Mitjà ha volgut insistir que durant Sant Jordi va portar la mascareta posada, compartint fotos amb els seus lectors on la porta posada i remarcant que aquesta mesura és útil en la major part del temps. "La FFP2 funciona el 70% del temps... i, per tant, fracassa el 30% de les vegades. És una eina excel·lent i cal utilitzar-la", ha demanat en una piulada, tot i que ara mateix la mascareta ja no és obligatòria, tampoc als interiors, tret d'algunes excepcions com els hospitals i centres sanitaris. 

tuit oriol mitja
Tuit d'Oriol Mitjà 

Mitjà ha volgut precisar aquestes dades. "L'estudi mira l'ús els 14 dies previs de FPP2 en casos de covid-19 i controls sense covid-19. Portar la FPP2 s'associa amb una reducció del 80% de la probabilitat de tenir Covid-19 (aOR = 0,17) i la quirúrgica del 65% (aOR = 0,34)", ha detallat el científic. Tot i aquests elogis a les mascaretes, alguns usuaris de Twitter han retret a Mitjà que durant la jornada de Sant Jordi anés sense, quelcom que ell obvia en tot moment en els seus tuits. Així ho demostren algunes fotos de Mitjà passejant per Barcelona amb la boca descoberta durant una entrevista amb RAC1. 

Les seves hipòtesis 

Segons va publicar dimecres a Twitter, la seva hipòtesi és que es va infectar de coronavirus durant la Diada, mentre signava llibres. Tot i dur mascareta FFP2, la covid-19 “em va trobar”, ha escrit l’infectòleg en una piulada. Com que, segons ell, arriba una setena onada d’aquesta pandèmia, Mitjà ha demanat que el Departament de Salut “reintrodueixi les proves, els aïllaments, les mascaretes i la ventilació”. En el seu fil de tuits, el metge apunta que “la població ha anat perdent immunitat i a més han arribat variants més transmissibles com la BA.2 o la XE”. “L'1 d'abril es desballesta el sistema de proves i aïllaments, de manera que un positiu pot anar a la feina i fins i tot a l'hospital on contagiarà persones vulnerables”, ha lamentat l’infectòleg. El doctor també ha apuntat que entre el 15 i el 25 d’abril (Setmana Santa, Sant Jordi…) la gent ha començat a tenir “més interaccions per vacances, festivitats, gimnasos, cinemes, discoteques, etc”. I això, sumat al fet que a partir del 20 d’abril ja no cal dur mascaretes als interiors, és un mal negoci, segons ell. Ja que la mascareta era l’element que més ens protegia de la infecció del coronavirus. “També reduïa la incidència poblacional”, escriu l’infectòleg.

Crítiques als joves 

A aquests missatges crítics amb el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat, ja que són qui prenen les decisions en matèria de covid, se'ls hi ha de sumar les paraules contra part de la població pel seu comportament inadequat, considera ell, en una pandèmia que encara no s'ha acabat. "En el tuit que deia que havia de recuperar la mascareta vaig rebre 2.000 missatges d'insults, de joves que veritablement tenen aquesta necessitat de passar pàgina de manera ràpida i sense importar-los les conseqüències. Cauen en el nihilisme de pensar que com que l'existència és curta tot és una merda i cal gaudir de l'entreteniment i no posar-se la mascareta. Amb l'afegit de la fredor, de no preocupar-se per la gent vulnerable". 

En aquest context i davant les noves crítiques que van provocar les seves paraules a TV3, Mitjà va insistir en el mateix missatge: Dieu fàstics i insulteu a tot i tothom i ara no aguanteu que us demani que sigueu menys egoistes i més responsables. Em dono per satisfet si algun heu entès que la vida no és només entreteniment, sino que és crear condicions de vida millors per als altres. No m'arronso", ha advertit.