Passen els anys i les persones anem patint problemes de salut producte de l'edat. De vegades són simplement petites xacres, però convé conèixer quines són les millors pràctiques per tractar de remeiar l'aparició dels problemes que poden aparèixer a partir de determinada edat.

I la dieta alimentària és un dels aspectes que més clars cal tenir. L'edat no perdona, sobretot sense durant anys no se li ha deixat massa atenció a la salut, però mai no és tard per posar fil a l'agulla i cuidar-se de veritat.

Recentment, un nou estudi ha revelat que una dieta rica en proteïnes i baixa en calories pot ajudar els adults grans amb obesitat a perdre més pes mentre mantenen la massa muscular i milloren la densitat òssia. Fa la sensació de què es tracta d'un concepte a què s'haurien d'afegir tota la gent gran i, en especial, aquells que poden requerir prendre's més seriosament la cura personal.

Majors menjant

La gent gran va perdent tant densitat òssia com massa muscular quan es concentren a perdre pes i pot convertir-se en un problema. La raó no és cap altra que el fet que els ossos i els músculs es vegin afectats pot fer que es perdi mobilitat o fins i tot que s'incrementi el risc de patir una lesió.

Aquest problema es pot neutralitzar gràcies a les troballes que s'han obtingut en un estudi realitzat en la nord-americana Universitat de Wake Forest. El treball que es va dur a terme en el centre d'estudis de Carolina del Nord va ser publicat a diverses revistes especialitzades i va revelar que una dieta alta en proteïnes i baixa en calories serveix d'ajuda a la gent gran que pot patir un risc de perdre densitat òssia i massa muscular.

La investigació

Per a l'estudi es va escollir aleatòriament 96 persones de més de 65 anys i se'ls va dividir en dos grups. Al primer d'ells se'ls va assignar un pla d'alimentació ric en proteïnes i sota en calories amb més d'un gram de proteïnes per quilo de pes corporal. Al segon, un pla de manteniment de pes amb 0,8 grams de proteïnes per cada quilo de pes.

Proteína

Els del primer grup no només van perdre més pes, sinó que van ser capaços que mantenir la seva massa muscular. Però és que a més van perdre pes en zones com l'abdomen, les cuixes o els malucs. Un fet que disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars o diabetis. Per si fos poc, la seva densitat òssia es va incrementar, així com els marcadors d'antienvelliment.

Així com els del segon grup van rebre la indicació de seguir amb la seva dieta habitual, els del grup que va perdre pes, van seguir un patró de quatre menjars diaris, dels quals dues d'elles havien de portar proteïna sense greix i vegetals.

En les persones grans adquireix una importància més important que la dieta es compongui d'aliments rics en nutrients, així com evitar els que contenen importants dosis de calories, que amb prou feines contenen nutrients vàlids.