Una nova investigació ha revelat que la microbiota intestinal influeix en la capacitat de perdre pes en els éssers humans. Els avenços es van publicar aquesta setmana en mSystems, una publicació de la Societat Nord-Americana de Microbiologia.

"El teu microbioma intestinal pot ajudar o causar resistència a la pèrdua de pes i això obre la possibilitat d'intentar alterar el microbioma intestinal per impactar en la pèrdua de pes", ha declarat l'autor principal de l'estudi, el doctor Christian Diener, científic investigador de l'Institute for Systems Biology a Seattle, EUA.

Diener i els seus companys es van centrar en una gran cohort de persones que van participar en un estudi d'intervenció en l'estil de vida. En lloc d'una dieta específica o un programa d'exercicis, aquesta intervenció va involucrar un programa comercial d'entrenament conductual combinat amb el consell d'un dietista i un infermer capacitador.

L'estudi

Els investigadors es van centrar en 48 persones que van perdre més de l'1% del seu pes corporal per mes durant un període de 6 a 12 mesos i en 57 persones que no van perdre pes i tenien un índex de massa corporal (IMC) estable durant el mateix període. Els investigadors es van basar en la metagenòmica, l'estudi del material genètic recuperat de mostres de sang i excrements. Els individus van analitzar metabòlits sanguinis, proteïnes sanguínies, laboratoris clínics, qüestionaris dietètics i bacteris intestinals en els dos grups.

Després de controlar l'edat, el sexe i l'IMC inicial, els investigadors van identificar 31 característiques funcionals metagenòmiques dels excrements inicials que es van associar amb les respostes de pèrdua de pes. Aquests incloïen gens complexos de degradació de polisacàrids i proteïnes, gens de resposta a l'estrès, gens relacionats amb la respiració, gens de síntesi de la paret cel·lular i taxes de replicació bacteriana intestinal.

Una troballa important va ser la que la capacitat del microbioma intestinal per descompondre els midons va augmentar en les persones que no van perdre pes.

Un altre descobriment clau té a veure que els gens que ajuden els bacteris a créixer més ràpid, multiplicar-se, replicar-se i acoblar les parets cel·lulars van augmentar en les persones que van perdre més pes.

Contorn de cintura

"Abans d'aquest estudi, sabíem que la composició dels bacteris a l'intestí era diferent en les persones obeses que en les persones que no ho eren, però ara hem vist que hi ha un conjunt diferent de gens que estan codificats en els bacteris del nostre intestí, que també respon a les intervencions de pèrdua de pes", ha afirmat el Dr. Diener. "El microbioma intestinal és un actor important en la modulació de si una intervenció per baixar de pes tindrà èxit o no. Els factors que dicten l'obesitat davant la no-obesitat no són els mateixos factors que dicten si perdrà pes amb una intervenció d'estil de vida".

La investigació ja ha demostrat que si canviem la nostra dieta, podem alterar la composició de bacteris al nostre intestí. Segons el Dr. Diener, si algú té una composició de gens bacterians intestinals que li confereix resistència a la pèrdua de pes, llavors potser pot modificar la seva dieta per canviar a una composició que l'ajudi a perdre pes.