Igual com també passa en alguns casos amb l'alimentació de les persones, la dieta alimentària per a gossos basada en carn crua està guanyant cada vegada més adeptes entre els seus amos. Seguint un creixent corrent que aposta per l'alimentació natural i saludable, des de fa uns anys s'ha instal·lat la creença que és més sa que els gossos s'alimentin de menjar cru en lloc dels pinsos industrials que des de fa dècades serveixen perquè mengin la majoria dels gossos.

La popular alimentació dels animals per mitjà de menjar cru rep el nom de dieta BARF (aliment cru biològicament apropiat o ossos i aliment cru, segons les versions i per les seves sigles en anglès). La dieta BARF va ser impulsada en els anys 80 pel veterinari australià Ian Billinghurst i des d'aleshores de manera progressiva han anat afegint-se a les seves tesis cada vegada més amos de gossos a tot el planeta.

Gos caça

Segons Billinghurst, els organismes dels gossos i alguns altres animals estan biològicament constituïts per alimentar-se d'aliments exclusivament crus i qualsevol altra dieta preparada és perjudicial per als correctes desenvolupament i salut dels animals.

Tanmateix, un grup d'investigadors de la Universitat Sueca de Ciències Agrícoles i l'Institut Nacional de Veterinària del mateix país escandinau han realitzat un estudi sobre això i les troballes fruit d'aquest treball posen en qüestió les tesis de Billinghurst. L'estudi ha estat publicat a la revista Vet Record de BMJ.

El cirurgià veterinari Ian Billinghurst va promoure inicialment aquesta dieta. Va argumentar que els gossos, i alguns altres animals, estan destinats naturalment a menjar una selecció exclusivament crua d'aliments.

Segons els investigadors, el menjar cru no rep tractament tèrmic abans de ser sotmès a la congelació, la qual cosa podria provocar en molts casos que aquests aliments acabin contenint diverses espècies de bacteris nocius.

L'estudi

Per comprovar si aquest fet era o no cert, els científics van analitzar mostres de 60 productes carnis crus procedents de 10 marques diferents d'alguns dels països més importants del nord d'Europa.

En el primer estudi que es va dur a terme, van detectar bacteris perillosos per als gossos però també per als éssers humans. Per sorprenent que pugui resultar, a totes les mostres analitzades es van detectar bacteris de l'espècie Enterobacteriaceae. Un microorganisme que revela contaminació fecal en la majoria dels casos. A més, també van trobar altres bacteris que indicaven mala higiene i contaminació fecal.

Per si no fos suficient amb això, més del 50 per cent dels aliments analitzats contenien una taxa de bacteris molt per sobre del nivell màxim de seguretat de 5.000 bacteris per gram establert per la Unió Europea.

Escherichia coli

Malgrat tot, l'existència de bacteris fecals o la sobreabundància d'aquestes o altres bacteris no té per què significar que un aliment com la carn crua hagi de provocar infeccions, però sí algunes com l'Escherichia coli, que es va trobar en un terç dels aliments analitzats.

Finalment, els investigadors van trobar espècies com la Campylobacter i la Salmonella, que a més de ser nocives per infeccioses, poden transmetre's dels animals als humans; per exemple, a través de la saliva dels gossos quan juguen amb les persones, després que els primers hagin ingerit carn crua. Sent aquest fet especialment perillós si l'animal infectat manté contacte amb nens petits o persones grans.