Un estudi liderat per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'IsGlobal i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa ha permès constatar per primer cop que menjar massa aliments ultraprocessats, com begudes ensucrades o patates xips, durant l’embaràs afecta les capacitats lingüístiques i verbals de l’infant. És el resultat d’una investigació pionera en aquest camp a tot el món, que aporta llum a aquest aspecte clau per al desenvolupament i l’aprenentatge en l’etapa de la infància i que evidencia encara més el paper de la dieta en la salut de les persones.

Per tal de dur a terme aquesta investigació, s’ha estudiat durant quatre anys, del 2004 al 2008, una mostra representativa de la població d’Espanya formada per 1.800 mares i els seus respectius fills i filles. S’ha fet un seguiment dels infants des del moment del naixement i fins als 5 anys -edat preescolar-, etapa en la qual es desenvolupen capacitats lingüístiques com ara el raonament i l’agilitat verbals o la memòria numèrica.

Habilitats lingüístiques en l'infant

Un dels responsables d’aquest grup de recerca, Jordi Júlvez, ha analitzat amb alguns exemples què volen dir aquests conceptes i quines implicacions tenen per a la salut infantil. “Alguns exemples d’habilitats lingüístiques són el fet d’aprendre a relacionar conceptes verbals que són similars tot fent-li completar frases a l’infant del tipus 'un gat i un gos són...'. També estem parlant de la fluïdesa verbal, que podria expressar-se essent capaç d'esmentar el nen o la nena, durant 20 segons, noms de diferents fruites”, ha comentat Júlvez. I ha afegit: “Vàrem optar per fer un estudi de tipus poblacional, amb mares i infants amb hàbits alimentaris més i menys saludables, per reflectir aquesta diversitat. Gràcies a aquest enfocament, els resultats i conclusions podran ser aplicades a qualsevol nen o nena en aquesta franja d’edat”.

Per avaluar el desenvolupament d’aquests infants s’ha fet servir l’escala McCarthy, reconeguda internacionalment. Una de les categories d’aptituds mentals més importants que inclouen els seus tests és la referent a les habilitats lingüístiques, que, juntament amb les capacitats no verbals o visuals i perceptives -gràcies a les quals de petits aprenem a manipular materials o elements, a coordinar el nostre cos o a desenvolupar el raonament no verbal- determinen el grau de cognició general que assoleix l’infant. D’aquí que l’afectació que la dieta té en els infants en aquesta àrea del seu desenvolupament sigui clau.

Les mares de classe social baixa

La nutricionista i professional en salut pública del grup de recerca d’IsGlobal, Júlia Puig, ha detallat els criteris establerts per avaluar la quantitat d'ingesta d’aliments ultraprocessats en la dieta de les mares que han format part de l’estudi era elevada. “Quan van ser acceptades a l’estudi, en primer lloc, se’ls va fer respondre un qüestionari de consum alimentari. Per avaluar si la seva dieta contenia una càrrega elevada d’aliments ultraprocessats, les vàrem dividir en tres grups iguals: un en el qual s’incloïen les mares amb un nivell d’ingesta baix d’ultraprocessats, un altre amb un nivell mitjà i un altre, alt", ha manifestat Puig.

"Vam poder veure que els fills de les mares que formaven part del nivell elevat obtenien una puntuació baixa a l’apartat d’habilitats verbals en el test de McCarthy. És important saber que el perfil d’una mare d’aquest grup era el d’una dona amb estudis primaris, de classe social baixa i que no segueix de forma habitual una dieta mediterrània. Tenir en compte aquests aspectes ens ofereix una visió més global d’aquesta realitat”, ha subratllat la nutricionista.