La pandèmia de la COVID-19 està afectant tota la població: majors, pares, nens, adolescents... cada un a la seva manera està patint les conseqüències de la pèrdua d'éssers estimats, els problemes de salut, les limitacions de moviments i la incertesa econòmica.

Recentment ha estat publicada una investigació que posa el focus en les conseqüències que està tenint anímicament aquesta situació en les mares, ja que s'estan reportant nivells alts d'ansietat i altres patologies com la depressió i l'insomni.

Així ha quedat reflectit en un estudi dut a terme per experts de la Universitat Ben-Gurión del Négueb a Israel i que ha publicat en el Journal of Sleep Research. Segons els científics, en aquesta investigació per primera vegada s'aborda les conseqüències de la pandèmia de COVID-19 en aquest sector de la població, les mares. Pel que sembla, l'ansietat s'ha disparat entre altres coses per la feina extra familiar que ha suposat el confinament per a la majoria d'elles, ja que han hagut de compaginar tasques laborals amb la criança dels fills i el suport escolar, en gran manera que els pares.

Els resultats van indicar que l'insomni clínic matern durant la pandèmia COVID-19 es va duplicar fins a assolir el 23%, una xifra considerable, comparant-la amb l'11% que es tenia registrat abans de la pandèmia. Aproximadament el 80% de les mares també van informar en les preguntes que se'ls van fer que estaven patint nivells alts d'ansietat.

Mare i fill rientLes mares han vist com els seus problemes s'han disparat per l'excés de feina durant la pandèmia de la COVID-19

Per dur a terme la investigació, es va demanar a un grup de mares que completessin un qüestionari amb referència a dos punts temporals: retrospectivament un o dos mesos abans del brot de COVID-19 a Israel, i durant el confinament domiciliari.

Després, els investigadors van calcular una puntuació que representa la percepció de la mare del canvi en la qualitat del seu son. "A més, observem que les mares que van informar un augment en els símptomes d'insomni tenien nivells significativament més alts d'ansietat aguda per COVID-19 que les mares que no van informar canvis en els símptomes d'insomni", assenyalen els experts

Així mateix, els investigadors van trobar que al voltant del 30% de les mares van informar d'un canvi negatiu en la qualitat del son dels seus fills i una disminució en la durada del son. Finalment, els investigadors van observar que les mares que van informar de puntuacions més altes d'insomni també eren més propenses a informar que els seus fills tenien una qualitat de son més pobre i una durada del son més curta.

Dona al llitLa pandèmia ha portat a augmentar l'insomni tant en les mares com en els fills

Tenint en compte el paper que tenen les mares en el desenvolupament infantil i el problema que se sedassa de què aquesta ansietat i insomni s'aguditzi, els experts creuen que s'hauria de prestar una especial atenció a aquest sector de la població per intentar garantir de la millor forma possible el seu benestar emocional, sobretot tenint en compte que no se sap amb certesa la durada de la pandèmia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat