Els limfòcits són un tipus de glòbul blanc que es genera a la medul·la òssia i que recorren tot l'organisme a través de l'aparell circulatori i el sistema limfàtic. La seva funció principal és la regulació de la resposta immunitària davant organismes estranys, com poden ser els antígens o les cèl·lules tumorals. N'existeixen de tres tipus: els limfòcits T, involucrats en la resposta immunitària dins de les cèl·lules; els limfòcits B, que intervenen en la resposta immunitària extracel·lular, i les cèl·lules NK, que destrueixen les cèl·lules infectades.

És un dels biomarcadors que generalment es mesura en una analítica comuna de sang i el seu resultat adquireix més rellevància en virtut d'un estudi que ha estat dut a terme per l'University Hospitals Cleveland Medical Center, a Ohio, i altres institucions, i que apareix a la publicació Jama Network Open.

Limfòcits

Segons la investigació, les persones que presenten baixos nivells de limfòcits tenen més probabilitats de morir de malalties cardíaques, càncer i malalties respiratòries, com a pneumònia i grip.

L'estudi

Per dur a terme aquest treball s'han analitzat durant 12 anys les dades de 31.178 participants en l'Enquesta Nacional d'Examen de Salut i Nutrició dels Estats Units. L'anàlisi va mostrar que el vincle entre tenir els nivells de limfòcits baixos –una afecció anomenada limfopènia– i el risc més gran de malaltia i mort no variava amb l'edat o altres factors de risc comuns.

A més, l'estudi conclou que el poder predictiu del recompte baix de limfòcits va augmentar quan els científics van tenir en compte unes altres dues mesures d'anormalitat a la sang: una de relacionada amb la inflamació i l'altra amb la capacitat de mantenir un subministrament de glòbuls vermells: la proteïna C reactiva i l'ample de distribució de glòbuls vermells (RDW), respectivament.

Segons els científics, l'enfocament de l'estudi ha estat investigar el poder predictiu dels components del recompte de glòbuls blancs d'un pacient perquè existeix una gran necessitat d'eines i mètodes per ajudar a prevenir malalties relacionades amb el sistema immune en la població general.

Se sap que l'escassetat de limfòcits provoca que el nostre organisme sigui més susceptible a una infecció i que un recompte baix de limfòcits és un fort factor de risc de mort prematura en persones amb una condició particular de la vàlvula cardíaca. Tanmateix, hi ha hagut poca investigació sobre el seu valor predictiu respecte a la salut de les persones.

Laboratori

Segons l'anàlisi realitzada pels experts, al voltant del 20% de la població adulta dels Estats Units té un perfil d'alt risc, si es fixen en aquests marcadors. A més, van calcular que la probabilitat de morir en els propers 10 anys per a aquells amb els perfils de risc més alts era del 28%, en comparació amb només el 4% per a aquells amb els perfils de risc més baixos.

L'equip suggereix que amb més investigació, aviat serà possible comprendre la naturalesa biològica de la relació entre aquests marcadors i la malaltia. Aquest coneixement podria ajudar a identificar tractament adequats per prevenir l'aparició de determinades malalties. També ajudaria els metges a identificar les persones amb més risc de mort prematura.