Segons les dades acabades de publicar del Sistema de Llistes d'Espera (Sisle), corresponents al tancament de 2024, Madrid, amb 48 dies d'espera mitjana, es manté com la comunitat que menor demora presenta per a operacions quirúrgiques, en concret 78 dies per sota de la mitjana nacional de 126 dies.
Després de la Comunitat de Madrid, els territoris on menys cal esperar per a una operació són el País Basc amb 59 dies; La Rioja amb 64 dies, i Galícia amb 67 dies. Madrid i Galícia han reduït a més els seus temps d'espera respecte al SISLE anterior de juny en 4 dies; el País Basc ho ha fet en 2 dies, i La Rioja es manté en la mateixa xifra. A tot el territori nacional, 846.583 persones es troben pendents d'una operació.
A la Comunitat de Madrid, 73.436 persones esperen per ser intervingudes quirúrgicament i, malgrat la seva elevada pressió assistencial, la comunitat registra també una de les taxes més baixes de pacients en llista d'espera, amb 10,41 per cada 1.000 habitants, només per darrere del País Basc, que presenta una taxa de 10,16. En comunitats amb una demanda assistencial similar a la madrilenya, com Catalunya o Andalusia, la taxa ascendeix a 25,10 i 23,11, respectivament.
En l'extrem contrari, les comunitats on les taxes per habitant són més altes per operar-se són Cantàbria, amb 29,37 ciutadans en llista d'espera per cada 1.000 habitants; Catalunya, amb 25,10; Extremadura, amb 24,03, i Andalusia, amb 23,11. Aquestes comunitats són també les que més temps d'espera presenten per a una operació: Extremadura, 178 dies; Andalusia, 176; Catalunya, 145, i Cantàbria i Aragó, 151 i 144 dies, respectivament.
En l'àmbit nacional, el 22,9 % dels pacients tarda més de sis mesos a operar-se. En aquest aspecte, Madrid també presenta les millors dades, amb tan sols un 0,3 % de pacients en llista d'espera de més de sis mesos, seguida del País Basc amb un 1,3 % i Galícia amb un 3,9 %. Les comunitats amb més percentatge de pacients per sobre dels sis mesos d'espera són Andalusia i Extremadura, amb un 33,4 % i un 33,1 %, respectivament.
A més, Madrid també lidera els temps d'espera més baixos en gairebé totes les especialitats quirúrgiques: és la millor en Cirurgia General i Digestiu (43 dies); Ginecologia (42); Oftalmologia (43); ORL (Otorrinolaringologia) (57 dies); Traumatologia (52 dies); Urologia i Cirurgia Maxil·lofacial (50 dies en ambdues); Cirurgia Plàstica (54 dies) i Neurocirurgia (56 dies). També se situa entre les tres primeres en Cirurgia Cardíaca (47 dies), després de Cantàbria (23) i el País Basc (30); en Angiologia i Cirurgia Vascular (54 dies), després de Galícia i les Balears (53), i en Cirurgia Toràcica (28 dies), després de La Rioja (23) i Astúries (26).
De tota la xarxa de la CAM, cap centre -tant els d'alta complexitat com els de mitjana i baixa- no supera la mitjana nacional en llistes d'espera per a operacions de 126 dies. Fins i tot l'hospital de la regió amb més demora, el Príncep d'Astúries, amb 76,75 dies, es troba 50 dies per sota de la mitjana nacional, segons les últimes dades oficials del Servei Madrileny de Salut (Sermas), corresponents al mes de març.
Del conjunt d'hospitals de la CAM, els de gestió mixta destaquen per ocupar els primers llocs com els centres mèdics amb menor demora per a operacions. En concret, l'Hospital Universitari General de Villalba presenta una mitjana de 14,56 dies per a intervencions quirúrgiques; seguit de l'Hospital Universitari Rei Juan Carlos amb 15,93 dies; de l'Hospital Fundació Jiménez Díaz amb 20,94 dies i Hospital Universitari Infanta Elena amb 22,85 dies.
Fonts de la comunitat madrilenya indiquen que l'operativitat d'aquests hospitals" ha vingut impulsada pel model col·laboració publicoprivada que ha permès des de la seva instauració alleugerir la càrrega que suporten els hospitals públics. El sistema de lliure elecció de metges de la CAM, per atendre ciutadans que tenen com a centre de referència un altre hospital, ha permès des de la seva instauració alleugerir la càrrega que suporten els hospitals públics i optimitzar els recursos sanitaris, millorant l'eficiència en l'atenció i reduint les llistes d'espera. A més de reduir els temps d'espera, aquests hospitals destaquen pels seus nivells de satisfacció del pacient, que solen situar-se per sobre de la mitjana regional. La gestió per objectius, la flexibilitat organitzativa i l'ús intensiu de tecnologia sanitària permeten una atenció més àgil i personalitzada".