Alliberar o no les patents de la vacuna de la Covid-19? Aquesta és la qüestió que està sobre la taula. Després que la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, hagi indicat aquest dijous que la Unió Europea està oberta a eliminar les patents de les vacunes contra el coronavirus, la cancellera alemanya Angela Merkel s'hi ha mostrat contrària. Així ho ha confirmat aquesta tarda una portaveu del govern alemany.

Segons ha precisat aquesta font, "el que limita la producció de vacunes és la capacitat de fabricació i els alts estàndards de qualitat, no les patents". A més, segons recull l'ACN, també ha valorat que la suspensió de la propietat intel·lectual pot generar "complicacions importants".

Ursula von der Leyen / EFELa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, està a favor d'alliberar les patents de les vacunes de la Covid / EFE

Macron, a favor

En canvi, el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, hi està "absolutament a favor". En bona part, això es deu al fet que els Estats Units hagin canviat d'opinió. En un primer moment, el president estatunidenc, Joe Biden, es va mostrar en contra d'aquesta possibilitat, ja que "creu fermament" en les proteccions de la propietat intel·lectual. Ara bé, aquest dimecres es va fer públic que ara "dona suport als que reclamen que s'elimini la de les vacunes contra la Covid-19" amb l'objectiu de posar fi a la pandèmia. "Aquesta és una crisi sanitària global, i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la Covid-19 demanen mesures extraordinàries", ha dit Katherine Tai, representant de Comerç dels EUA.

També havia mostrat els seus dubtes davant aquesta possibilitat la UE, però aquest dijous ha canviat de parer. "La Unió Europea està llesta per conversar sobre qualsevol proposta que doni resposta a la crisi de forma efectiva i pragmàtica. Per això estem preparats per parlar sobre com l'aixecament de la propietat intel·lectual pot ajudar a arribar als objectius", ha explicat Von der Leyen. 

D'altra banda, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ja havia posat sobre la taula la proposta d'alliberar les patents. "Vivim en un món on tothom es mou, i si no estem tots vacunats, això no acaba d'arrancar", ha exposat.

vacunes unsplashUn sanitari prepara una vacuna de la Covid / Unsplash

A finals del mes d'abril, més de 400 eurodiputats i parlamentaris europeus van reclamar a la UE que donés suport a l'alliberament de les vacunes. 

Reunió de líders europeus

Davant la diversitat d'opinions, els líders europeus tenen previst abordar aquesta qüestió el pròxim divendres en un sopar en el marc de la Cimera Europea Social de Porto. D'entrada, la Comissió Europea s'ha mostrat oberta a discutir-ho a l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

Per la seva part, la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA) ha avisat aquest dijous que l'aixecament temporal de la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19 farà "més difícil la lluita" contra el virus. Per les farmacèutiques, la decisió de l'administració de Biden "posa en perill tot el progrés fet" contra el virus.

Per contra, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra el canvi de parer del president dels Estats Units. "És un exemple potent del lideratge nord-americà per fer front als reptes sanitaris globals", ha assegurat Tedros Adhanom, director general de l'entitat.