Alliberar les patents de les vacunes és per alguns la solució a la solució a la pandèmia. Per altres, en canvi, no és una opció realista i creuen que no afavorirà a augmentar la producció de dosis. Després que el president dels Estats Units, Joe Biden, hagi optat per defensar la primera postura, els líders europeus inicien aquest divendres una cimera a Porto per abordar la qüestió. 

La visió entre els membres de la UE no és homogènia i s'enfronten dividits a una trobada de dos dies. Avui, després de reunir-se amb els agents socials europeus sobre ocupació, formació i protecció social, els líders europeus discutiran en un sopar informal sobre la proposta per alliberar la propietat intel·lectual de les vacunes.

Quina és la posició de cada país sobre les patents de les vacunes?

El canvi de postura de l'executiu de Biden, defensant la caiguda temporal de les patents, va precipitar que la UE obrís la porta a debatre sobre el tema. "La Unió Europea està llesta per conversar sobre qualsevol proposta que doni resposta a la crisi de forma efectiva i pragmàtica. Per això estem preparats per parlar sobre com l'aixecament de la propietat intel·lectual pot ajudar a arribar als objectius", ha explicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Tot i això, fonts diplomàtiques qüestionen a l'ACN que alliberar les patents sigui "la millor manera a curt termini" per la distribució desigual de les vacunes, si no el bloqueig a les exportacions. 

Angela Merkel Ursula Von der Leyen AKK alemania - Efe

 La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat contrària a l'alliberament de les patents de les vacunes. / Efe

Més contundents en aquesta línia s'ha mostrat la cancellera alemanya Angela Merkel. "El que limita la producció de vacunes és la capacitat de fabricació i els alts estàndards de qualitat, no les patents", defensa el govern alemany. En canvi, el president francès, Emmanuel Macron, va dir aquest dijous que està "absolutament a favor" de la mesura després del canvi de posició dels Estats Units, segons recull la premsa francesa.

Mentrestant, des de l'executiu espanyol consideren que "l'exempció de les patents per si sola no és suficient per garantir l'accés als països en desenvolupament". Apunten que caldrà temps per aprovar-ho a l'Organització Mundial de Comerç (OMC), un termini que pot anar de sis mesos a un any, i a més cal que les farmacèutiques siguin flexibles per accelerar el procés. "Cal reforçar la transferència de coneixement i tecnologia, augmentar la producció global de vacunes i la seva distribució per tot el planeta", apunten des de l'executiu de Pedro Sánchez.

Caiguda a la borsa

El simple debat sobre les patents ja ha tingut afectes al mercat. Aquest dijous, per segon dia consecutiu, alguns dels fabricants de vacunes van registrar pèrdues en borsa.

Les accions de Pfizer, BioNTech, Moderna, Novavax o Johnson & Johnson, que dimecres ja s'havien vist colpejades per la notícia, han iniciat la jornada borsària en vermell, arribant a registrar caigudes importants en alguns casos, tot i que al llarg del dia s'han recuperat relativament.

 

Imatge principal: Una dosi de la vacuna d'AstraZeneca sobre la Covid-19. / Efe