La caseïna és el grup més gran de proteïnes de la llet i constitueix aproximadament el 80% del contingut total d'aquest nutrient. Hi ha diversos tipus de caseïna en aquest aliment, i dins d'ells, la beta-caseïna és la segona més prevalent. Existeixen, al seu torn, almenys 13 formes diferents, però les més comunes són beta-caseïna A1 i beta-caseïna A2.

La llet de races de vaques provinents del nord d'Europa és generalment alta en beta-caseïna A1. És el cas de les Holstein, Frisona, Ayrshire i British Shorthorn, que han acabat per ser hegemòniques al continent per la seva alta productivitat.

La llet rica en beta-caseïna A2 es troba principalment en races originàries de les Illes del Canal i el sud de França, com la Guernsey, Jersey, Charolais i Limousin. La llet normal conté beta-caseïna A1 i A2, principalment la primera, però la llet A2 conté només beta-caseïna A2.

VacaLa procedència de les llets A1 i A2 depèn de la raça de les vaques

El cas és que alguns estudis han demostrat que la beta-caseïna A1 pot ser més mal tolerada per les persones que la beta-caseïna A2. La raó és que la proteïna beta-casomorfina-7 (BCM-7), un pèptid alliberat durant la digestió de la beta-caseïna A1 pot ser més perjudicial per a la salut.

De fet, algunes investigacions, com aquest estudi dut a terme a Islàndia i Escandinàvia, la relacionen amb un risc més alt de patir diabetis tipus 1, malalties cardíaques, autisme i problemes digestius. També es creu que un percentatge elevat de les persones que s'autodeclaren intolerants a la lactosa (perquè no els senti bé prendre aquest aliment) en realitat, el que no toleren bé és la beta-caseïna A1 i no la lactosa.

El cert és que el BCM-7 s'ha investigat àmpliament, però els seus efectes encara no són 100% concloents. Per exemple, no es pot provar que la beta-caseïna A1 causi diabetis tipus 1, simplement s'han fet estudis observacionals en els quals s'ha demostrat que els que la consumeixen tenen un risc més alt de tenir aquesta malaltia davant els que consumeixen l'A2.

També existeixen investigacions que han relacionat el consum de llet A1 amb un risc més alt de malaltia cardíaca, perquè promou l'acumulació de greix als vasos sanguinis, com demostra un estudi sobre això realitzat a Nova Zelanda.

La quantitat de lactosa en la llet A1 i A2 és la mateixa. Tanmateix, algunes persones experimenten que la llet A2 els causa menys problemes digestius que amb la llet A1. Un estudi dut a terme a Austràlia amb 41 persones va demostrar que la llet A1 causa excrements més tous que la llet A2 en algunes persones, mentre que una investigació en adults xinesos va concloure que la llet A2 va provocar significativament menys molèsties digestives després dels àpats. A més, els estudis en animals i humans suggereixen que la beta-caseïna A1 pot augmentar la inflamació en el sistema digestiu.

Vas i gerra de lletLa llet A2 provoca menys problemes digestius en algunes persones

A Espanya encara no es comercialitza la llet A2, encara que algunes granges a Catalunya estan en via de producció per distribuir-la.