El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dissabte la resolució del departament de Salut que dona llum verda que aquest dilluns reobrin aquells sectors, els quals la seva activitat s'havia vist restringida per la pandèmia de la covid.

Un dels sectors afectats és el de la restauració, que es va decretar el seu tancament el 16 d'octubre per evitar la propagació del coronavirus. Des de llavors, els establiments només podien realitzar menjar per emportar, cosa que ha deixat 40.000 treballadors en ERTO​. Ara, amb la nova normativa, podran obrir les terrasses al cent per cent i l'interior dels locals amb un aforament del 30%, sempre que les taules no incloguin més de quatre comensals, així com es mantingui una distància de seguretat de dos metres entre elles.  

Sectors que reobren

La restauració, però, no és l'únic sector afectat per les mesures anti-covid implementades pel Govern i que ara es tornaran a posar en marxa com, per exemple, les activitats culturals o esportives que es van tancar a finals d'octubre. El document publicat al DOGC dona peu que teatres, auditoris i instal·lacions esportives puguin obrir amb un aforament del 50% si són a l'aire lliure i un 30% en espais tancats amb una limitació màxima de 500 persones. 

Ara bé, en el cas dels actes religiosos es manté la limitació d'assistència a un aforament del 30%, però s'aixeca la restricció d'un màxim de cent participants en les cerimònies. 

També es permet que es desenvolupin presencialment les activitats extraescolars fora de l'horari lectiu habitual, dins o fora del centre educatiu, així com els ensenyaments no reglats que imparteixen els centres autoritzats de música i dansa, que es poden realitzar fins a un màxim de sis alumnes per aula. A més, es podran dur a terme les activitats de l'àmbit del lleure educatiu, que es podran fer a l'aire lliure o, en el cas que es realitzin en espais interiors, no podrà superar les sis persones.

Altres limitacions de la normativa

Amb tot, la llei també estableix limitacions pels sectors que reobren. Tal com ha anunciat Protecció Civil en el seu compte de Twitter, en el cas de la restauració no podran servir àpats més enllà de les 21:30. A més, afegeix que assistir a una activitat cultural fora del municipi no és un motiu per no complir el confinament perimetral municipal dels caps de setmana.

D'altra banda, en el DOGC publicat aquest dissabte també s'afegeix que se suspèn l'obertura al públic d'activitats de salons de jocs, casinos i sales de bingo.

Confusió sobre la reobertura de les sales de concert

La reobertura de les sales de concerts ha generat confusió. En un primer moment, el Govern va indiciar que podrien tornar a obrir, però en el DOCG publicat aquest dissabte s'ha fet enrere. "Es manté la suspensió de l'obertura al públic dels establiments amb llicència per a l'exercici de les activitats recreatives musicals de cafè teatre, cafè concert i sales de concert", s'exposa en la normativa difosa avui per la Generalitat Ara bé, des del departament de Cultura han indicat que demà es publicarà la resolució a través de la qual es permet que puguin desenvolupar la seva activitat.

Finalment, cap a les nou del vespre, cap a les nou de la nit, s'ha publicat en el DOGC una rectificació del departament de Salut. En aquesta s'explica que les sales de concerts que vulguin obrir hauran de comunicar-ho prèviament i s'ajustaran a les mateixes limitacions que el sector cultural alhora que no podran dur a terme el servei de bar. En canvi, en el cas dels establiments amb llicència de restaurants musicals, cafès teatres i cafès concerts hauran de presentar una comunicació prèvia i ajustar-se a la normativa de les activitats de restauració.