Les recomanacions nutricionals cada vegada van més encaminades a augmentar la ingesta de proteïna en la nostra dieta, especialment aquella que té un origen vegetal. Un nou estudi publicat a The British Medical Journal consolida aquesta idea en demostrar com aquest tipus d'alimentació està associada amb un menor risc de mort per qualsevol causa.

Les dietes riques en proteïnes, particularment les proteïnes vegetals que prové d'aliments com els llegums, els cereals integrals, la fruita seca com les nueves o les llavors s'han relacionat amb menors riscos de desenvolupar diabetis, malalties cardíaques i vessaments cerebrals, mentre que el consum regular de carn vermella i un alt consum de proteïnes animals s'han relacionat amb diversos problemes de salut. Però les dades sobre l'associació entre els diferents tipus de proteïnes i la mort són contradictòries.

Carn a la brasa

La investigació

Els experts que han participat en aquest nou estudi es van proposar de mesurar la possible relació entre la ingesta de proteïnes totals, animals i vegetals i el risc de mort per totes les causes, sobretot per malalties cardiovasculars i càncer. Van revisar els resultats de 32 estudis relacionats amb estimacions de risc de mort per diferents raons en adults de 19 anys o més.

A continuació, es van utilitzar models matemàtics per avaluar les relacions entre la ingesta de proteïnes i la mortalitat. Durant un període de seguiment de fins a 32 anys es van produir 113.039 morts (16.429 per malaltia cardiovascular i 22.303 per càncer) d'entre 715.128 participants. Els resultats van mostrar que l'alt consum de proteïna total es va associar amb un menor risc de mortalitat per totes les causes en comparació amb un baix consum.

La ingesta de proteïna vegetal es va associar amb un risc 8% menor de mortalitat per totes les causes i un risc 12% menor de mortalitat per malaltia cardiovascular. La ingesta de proteïna animal no es va associar significativament amb el risc de malaltia cardiovascular i mortalitat per càncer. Una anàlisi de les dades de 31 estudis també va mostrar que un 3% addicional d'energia de les proteïnes vegetals al dia estava associada amb un risc 5% menor de mort per totes les causes.

Els possibles motius dels efectes beneficiosos de les proteïnes vegetals inclouen la seva associació amb canvis favorables en la pressió arterial, el colesterol i els nivells de sucre a la sang, la qual cosa podria ajudar a reduir el risc d'afeccions com les malalties cardíaques i diabetis tipus 2, segons asseguren els investigadors.

Amanida de tofu

És cert que la majoria dels estudis inclosos van tenir lloc en països occidentals, per la qual cosa poden no ser aplicables a altres països d'altres regions. Tanmateix, inclouen una gran quantitat de participants de diverses races, la qual cosa proporciona una visió detallada de l'associació entre la ingesta de proteïnes en la dieta i el risc de mortalitat, per la qual cosa els experts creuen que és molt significatiu.

A més, els resultats estan d'acord amb les últimes investigacions en nutrició, que posen de manifest la importància d'augmenta la ingesta de proteïnes en la nostra alimentació i el descens que hi ha hagut en els anys en el seu consum en detriment dels hidrats de carboni.