Un jutge de Castella la Mancha ha tirat enrere la majoria de mesures que havia adoptat la Delegació Provincial de Sanitat de Ciutat Real per frenar un contagi comunitari de coronavirus detectat en el municipi d'Alcázar de San Juan, entre les que s'inclouen l'ús obligatori de les mascaretes. Tal com s'especifica a l'auto consultat per EFE, no accepta l'ús obligatori de mascaretes en qualsevol espai, incloent espais tancats privats i domicilis, i sense distingir edat.

En aquesta localitat, de poc més de 30.000 habitants, el principal focus d'infecció és un local d'alterne on s'han detectat 12 positius de coronavirus. Precisament ahir, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va demanar a les comunitats autònomes que tanquin els prostíbuls mentre duri la pandèmia; mentre que Catalunya va anunciar que prohibeix la seva obertura. Un altre dels brots que s'ha donat en aquesta localitat de Ciutat Real és la piscina municipal. Actualment, hi ha 19 persones hospitalitzades.

 

Prohibició de fumar

El jutge també ha resolt en contra de la prohibició de fumar en terrasses "independentment de la distància". Aquest no és el primer cas que es dona a Espanya, ja que ahir un jutge de Madrid també va anul·lar la prohibició de fumar en espais públics, sempre que no es pogués mantenir la distància de seguretat de metre i mig, una mesura que es va aprovar el divendres de la setmana passada en àmbit estatal. 

Ara bé, tal com va determinar ahir el magistrat substitut del jutjat del contenciós administratiu Alfonso Villagómez Cebrián de Madrid el jutge entén que la normativa regional no es pot aplicar perquè fa referència a una ordre del ministeri de Sanitat que no ha estat publicada prèviament al Butlletí Oficial de l'Estat. La falta d'aquest pas previ produeix indefensió per als ciutadans i la converteix en "nul·la de ple dret". A més, manté que un executiu autonòmic no pot limitar els drets fonamentals si no es declara prèviament un estat d'alarma.

tabac fumar terrassa a coruña - efe

Una persona fuma en una terrassa / EFE

A més, en el cas d'Alcázar de San Juan, el jutge també ha desestimat la mesura que anul·lava totes les sortides de residents de centres sociosanitaris, excepte, quan era un cas d'emergència independentment de la distància".

A l'auto també es remarca que el jutge ha rebutjat que se suspenguin les activitats col·lectives de lleure pel seu caràcter genèric i indeterminat, així com el tancament cautelar de parcs i jardins.

Aquestes cinc mesures, segons TSJCM, no reuneixen els requisits mínims de proporcionalitat alhora que vulnerar "de manera absoluta" drets fonamentals sense que existeixi una justificació ni motivació.