El magistrat substitut del jutjat contenciós administratiu Alfonso Villagómez Cebrián ha anul·lat l'ordre del govern de Madrid de prohibir fumar en espais públics sense distància de seguretat o el fet de menjar al transport públic, segons recull El País.

El jutge entén que la normativa regional no es pot aplicar, segons recull el diari, perquè fa referència a una ordre del Ministeri de Sanitat que no ha estat publicada prèviament al Boletín Oficial del Estado. La falta d'aquest pas previ produeix indefensió per als ciutadans i la converteix en "nul·la de ple dret", segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés El País.

A més, manté que un executiu autonòmic no pot limitar els drets fonamentals si no es declara prèviament un estat d'alarma. 

A Catalunya no es pot fumar

Des de dimarts, a Catalunya ja no es pot fumar a la via pública, sempre que no es pugui garantir una distància mínima d'almenys dos metres. Aquesta setmana, el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la normativa que desenvolupa l'ordre del Ministeri de Sanitat acordada en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

fumar tabac carrer efe

Unes persones fumen en una terrassa / Efe

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar aquesta prohibició divendres passat i, des de llavors, cada comunitat autònoma ha estudiat la manera d'aplicar-la al seu territori. Algunes ja han aprovat resolucions que han entrat en vigor, mentre que d'altres ho faran aquesta setmana, com ja han anunciat Astúries o València.

El ministre va assegurar que la prohibició de fumar i onze mesures més eren un "mínim, en cap cas un màxim", cosa que significa que les autonomies podran endurir-les si ho creuen necessari.

 

Imatge principal: una persona fumant / Efe