El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat l'obertura progressiva marcada per Setmana Santa a la Gran Bretanya. A grans trets, reobren les escoles al març i els pubs i restaurants hauran d'esperar fins el maig. La vacunació comença a fer els seus efectes i es contemplen altres mesures com que es puguin reunir dues persones a l'aire lliure a partir del 8 de març o que, posteriorment, el dia 29 també ho facin les famílies o sis persones que compleixen les normes i fins i tot practicar esport conjuntament.

Realment, el confinament a Europa és més dur que a l'Estat espanyol. Sense anar més lluny, a França tenen el toc de queda marcat a les 18h i no tenen accés a la cultura, com l'obertura de museus o sales de concerts. Tornant al cas britànic, s'han marcat quatre línies que aniran condicionant tot el pla. Els moviments constitueixen el primer pas d’un pla de quatre parts, que no es completarà fins a l’estiu, amb unes cinc setmanes entre fases previstes per avaluar l’impacte en la propagació del virus i preparar les empreses pel proper moviment.

Un pla marcat per objectius

A les vacances de Setmana Santa tornarà la "regla dels sis", juntament amb noves mesures que permetran reunir dues llars que sumen més de sis persones, cosa que proporciona una major flexibilitat per a les famílies i els amics. Les instal·lacions esportives a l'aire lliure, com ara pistes de tennis i bàsquet, també es tornaran a obrir i l'esport organitzat per a adults i nens, inclòs el futbol base, torna. El ministre de Salut, Nadhim Zahawi, va dir que la gent també podria viatjar per veure amics i familiars d'una altra llar a partir del 29 de març, "sempre que estigui a l'aire lliure i es tracti de dues famílies, o sigui la regla dels sis". Els detalls de les tres properes etapes es detallaran al full de ruta, però Zahawi va indicar que, igual que amb els bloquejos anteriors, les activitats cobertes seran de les darreres que es reprendran.

Preguntat sobre com es prioritzaran els menors de 50 anys, Zahawi ha declarat a BBC Breakfast: "El Comitè Mixt de Vacunació i Immunització (JCVI) ho està mirant i seguirem absolutament el que recomanen. La recomanació per a la primera fase ha estat correcta perquè es basa en l'avaluació clínica de qui és més vulnerable a ser hospitalitzat o tenir UNA infecció greu i, tristament, la mort en alguns casos". I conclou: "Així que tornarem al JCVI i faran aquesta recomanació i seguirem aquesta recomanació".

Èxit en la vacunació

El programa de vacunació contra la Covid-19 s'ha relacionat amb una reducció substancial dels ingressos hospitalaris, segons han dit els experts. Els investigadors van examinar els ingressos hospitalaris del coronavirus a Escòcia entre les persones que havien rebut la primera dosi, i els van comparar amb aquells que encara no havien rebut una dosi de la vacuna. A la quarta setmana després de rebre la dosi inicial, es va demostrar que les vacunes Pfizer i Oxford / AstraZeneca redueixen el risc d’ingrés hospitalari de Covid-19 fins a un 85% i un 94%, respectivament.