Les empreses de Pfizer i BioNTech han comunicat una bona notícia sobre la seva vacuna anti-Covid-19: els vials es podrien emmagatzemar a una temperatura d'entre -25 °C i -15 °C  durant un total de dues setmanes com a alternativa als congeladors de baixa temperatura, segons ha explicat Reuters

Les farmacèutiques han presentat noves dades de temperatura a l'Administració d’Aliments i Medicaments, el regulador sanitari dels Estats Units. Segons aquestes, la vacuna contra el coronavirus podria emmagatzemar-se als congeladors de les farmàcies en lloc de fer-ho a les instal·lacions d’emmagatzematge ultrafred. Si s'aprovés, es produiria un alleujament logístic significatiu per al desplegament de la vacuna, que tindria una especial importància en els països amb ingressos més baixos que no tenen la infraestructura necessària.

Tal com ha declarat el conseller delegat de BioNTech, Ugur Sahin, "les dades presentades poden facilitar el maneig de la nostra vacuna a les farmàcies i proporcionar als centres de vacunació una flexibilitat encara més gran". 

L'etiqueta actual de Pfizer / BioNTech requereix que la vacuna s'emmagatzemi en un congelador ultrafred a temperatures compreses entre -80 °C i -60 °C, i requereix que s'enviï en contenidors especialment dissenyats.

Segons una portaveu de BioNTech, de moment, no es proporcionarà més informació sobre el calendari i amb quines agències es posaria en contacte. 

El retrocés de la Covid a Catalunya es frena

El coronavirus continua a la baixa, tan lentament que es podria parlar d'una frenada. Si més no, la majoria d'indicadors així ho constaten, encara que els nous positius freguen de nou els 2.000 casos. Amb els indicadors sobre la taula, el Procicat ha decidit continuar una setmana més amb les mesures actuals. Ara per ara, la situació als hospitals és l'indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Sobretot, de cara a una possible quarta onada. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia, i tot i la baixada, continuen sent alts. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 2.026 (91 menys). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener amb 3.038. Els pacients d'UCI continuen per sota de la barrera dels 650, i després de la petita pujada d'ahir, baixen de 616 a 613, 3 menys. 

El risc de rebrot es troba en 264 punts, deu punts menys que ahir. Per trobar una dada similar, on el risc de rebrot se situés als 200 punts, cal anar fins al 16 de desembre (274). Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,86, i puja 0,01. És a dir, cada 100 persones en contagien 86. En aquest punt cal recordar que les autoritats sanitàries recomanen tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 316,15 per cada 100.000 habitants, també a la baixa.

 

Imatge principal, vacuna Pfizer coronavirus / EFE

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat