Itàlia començarà aquest dilluns en un hospital de Roma l'experimentació en humans de la vacuna contra el coronavirus creada i produïda en aquest país. Milers de persones van respondre a la convocatòria de recerca de voluntaris –només la setmana passada van ser 5.000– però finalment seran 90 els que siguin sotmesos a les proves en l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses Lazzaro Spallanzani.

La vacuna, creada, produïda i patentada per l'empresa biotecnològica italiana ReiThera, amb seu a Castel Romano, ja ha superat les proves preclíniques realitzades tant in vitro com en animals. Els primers resultats han posat en relleu una forta resposta immunitària i un bon perfil de seguretat, van informar les autoritats de la regió del Lazio que ha finançat la vacuna amb 5 milions d'euros.

Els cinc primers voluntaris són homes, d'entre 31 i 46 anys, que han superat els exàmens metges preliminars i han provat la seva idoneïtat. Se'ls injectarà la vacuna i si no s'observen efectes adversos significatius passaran al següent grup de voluntaris, que rebrà una dosi major. La segona ronda hauria de tenir lloc entre el 7 i el 9 de setembre.

En general, els 90 voluntaris elegits es divideixen en dos grups d'edat: 45 entre 18 i 55 anys i el mateix nombre entre 65 i 85 anys. Cada grup es dividirà en tres subgrups de 15 persones, cada una de les quals rebrà una dosi diferent de vacuna.

Vacuna en fase 1

Durant la fase 1 a cadascun dels voluntaris se li injectarà una dosi de vacuna, i posteriorment cada pacient serà sotmès a set controls, els dos primers dies després de la vacunació, l'últim a les 24 setmanes.

Molts voluntaris són metges, detall que ha despertat sentiments de gran aprovació en les autoritats sanitàries.

Si els resultats d'aquesta fase són positius, la fase 2 podria començar ja a la tardor amb un major nombre de voluntaris, tant a Itàlia com en altres països.