Itàlia va ser un dels països més castigats per la pandèmia el mes de març. El coronavirus ha deixat 35.894 víctimes mortals al país i un total de 315 mil persones s'han infectat pel virus. Ara, però, tot i que en el seu inici va sorprendre per la rapidesa amb que es propagava el Covid, ara ho fa per la capacitat de contenció de la segona onada, millor que la de diversos veïns europeus, entre ells, Espanya.

Durant els mesos més intensos de la propagació del virus, Itàlia i Espanya repetien les alarmants xifres de contagis i les morts, així com les mesures adoptades per les autoritats per tal de contenir el virus amb dues setmanes de diferència. Ara, però, la cosa ha canviat. Mentre que la taxa d'incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants arriba als 35,5 a Itàlia, a Espanya puja fins als 300,5, segons les dades del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) que recull BBC Mundo. Les mateixes dades indiquen que a França és de 185,8, al Regne Unit de 69,3 i Alemanya de 25,8.

italia casos habitants google maps captura

Mapa de casos. Fonts: Viquièdia i altres / Captura Google

Pel que fa a la taxa de mortalitat, per cada milió d'habitants en els últims 14 dies és de 2,6 a Itàlia, 22,9 a Espanya, 8,6 a França, 3,2 a Regne Unit i 0,7 a Alemanya.

Però, què ho fa que durant la 'primera onada' Itàlia fos un dels països més castigats i ara l'estigui 'esquivant'? Alguns experts consultats per la mateixa BBC Mundo exposen que són una sèrie de factors, com una reobertura gradual, bona capacitat per fer test, rastreig de contactes, mesures estrictes de seguretat i disciplina individual. 

Itàlia, a més de ser el primer país europeu colpejat pel coronavirus també va ser el primer en aplicar mesures de confinament, primer a nivell regional i després a nivell nacional, que van incloure restriccions de mobilitat, tancament de restaurants, bars i botigues. 

canvis diaris coronavirus google

Casos de coronavirus diaris des de l'inici de la pandèmia. Font: Viquipèdia / Captura Google

Tot i l'evolució favorable de la pandèmia durant la primera onada, no va ser dels primers països en aixecar les restriccions i ho va fer de manera gradual. En un primer moment, a més, només es permetia la mobilitat regional. Després va ampliar-se a nivell nacional, tot i que els trens, segons recull la BBC Mundo, encara tenen límits de capacitats.

Altres digitals, com el portal Finanzas.com detalla que el sistema de seguiment i localització per identificar i aïllar els contactes és molt eficaç. I de la mateixa manera que ho recullen altres mitjans, la por d'un nou confinament fa que siguin molt estrictes a l'hora de fer servir la mascareta i mantenir la distància social. 

A més, cal remarcar que a Itàlia continua vigent l'estat d'emergència i que en principi, està previst que acabi a l'octubre. Al mes d'agost, quan es va registrar un increment de casos, el govern va fer servir els poders que li atorga aquest status i va decretar el tancament dels locals d'oci nocturn i l'ús de mascareta obligatori entre les 6 de la tarda i les 6 del matí en qualsevol lloc amb aglomeracions, incloent bars, restaurants i places. 

italia dues setmanes google

Incidència de casos a Itàlia en les últimes dues setmanes. Font: Viquipèdia / Captura Google

Els italians, conscienciats

Segons explica el corresponsal de la BBC Mundo a Roma Julián Miglierini a la mateixa cadena britànica, la societat italiana està plenament conscienciada amb tot el que està passant i no vol, sota cap concepte, tornar a experimentar res semblant al confinament de l'hivern i primavera. 

​És precisament per aquest motiu, recalca, que els italians estan seguint de manera molt estricta les recomanacions i mesures de seguretat imposades pel govern. El mateix periodista explica, a més, que Itàlia va patir una espècie de "trauma col·lectiu" perquè va ser el primer país afectat de manera severa a Europa.