Els programes de vacunació contra el coronavirus avancen lentament. En alguns països, però, hi ha hagut sorpreses com en el cas de Xile i Israel. Aquest últim té truc, ja que aquestes dades es deuen en bona part a un acord que va arribar amb la farmacèutica Pfizer de vacunes a canvi de dades. Ara bé, tot i avançar ràpidament i ser els dos països del món amb un percentatge més elevat de població totalment vacunada, mentre un d'ells torna al que podria semblar una 'nova normalitat', l'altre torna a tancar i a endurir les mesures de mobilitat.

Israel ha aconseguit baixar les taxes d'infecció i també els ingressos hospitalaris i morts a conseqüència del coronavirus. Els hotels, cinemes, concerts i botigues estan obertes, malgrat que encara hi ha en vigor algunes restriccions com l'ús de la mascareta i les reunions a l'interior estan limitades. 

De fet, una anàlisi del biòleg computacional de l'Institut de Ciència Weizmann d'Israel, Eran Segal, i que recull també el diari britànic The Guardian, va informar que des d'un pic d'infeccions al gener, el país havia vist caigudes diàries del 96% en els casos, del 90% en pacients crítics i del 85% en les morts.

Per què s'han disparat els casos a Xile

A l'altra cara de la moneda hi ha Xile. Així com Israel ha fet servir només la vacuna de Pfizer, Xile ha fet servir també aquesta però també la Sinovac xinesa. Els casos, però, s'han tornat a disparar.

Des del diari britànic s'assenyala a una possible sensació de confiança falsa. És a dir, el fet que hi hagi hagut una velocitat de vertigen en el programa de vacunació hauria provocat una sensació de seguretat que hauria comportat a alleugerir les mesures o restriccions de mobilitat massa aviat, deixant de banda els riscs. 

El país, segons exposa el rotatiu, va obrir les fronteres el mes de novembre i va tramitar alguns permisos perquè els xilens poguessin anar de vacances. No hi havia massa controls a les persones que entraven al país i el sistema de rastreig de contactes no hauria estat prou sòlid. 

Amb les escoles reobertes i restaurants o centres comercials, el virus hauria tingut via lliure per circular, fet que hauria provocat, creuen els experts, una forta pujada en el nombre de casos. 

Ara bé, cal tenir en compte diverses coses, segons exposen al The Guardian. D'una banda, Israel ha fet servir una sola vacuna, la de Pfizer. Mentre que Xile n'ha combinat dues. També cal tenir en compte les diferents variants que poden haver circulat per ambdós països. 

La idea de Xile

Xile va negociar amb diverses farmacèutiques la compra de vacunes gairebé des dels primers mesos de la pandèmia, fet que va facilitar que pogués accedir a diferents vacunes que posteriorment han estat autoritzades, segons recull un article de la BBC MundoTal com assenyala un article d'Euronews, a mitjans de l'any passat, el país ja havia garantit més de 30 milions de dosis de diversos laboratoris. Això, unit a un efectiu sistema de vacunació o d'una assistència primària desenvolupada al llarg dels anys, ha permès situar-se al capdavant, no només a escala regional, sinó també entre els països del món amb un percentatge de vacunats més elevat. 

El govern xilè, tot i els confinaments actuals, confia a assolir la immunitat de grup abans del mes de juliol, un objectiu realista que provoca admiració i certa enveja entre els països veïns i no tan veïns. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus per a ser administrada / Efe