Cada vegada existeix una evidència més gran que les hores dels menjars estan associades a la salut cardiometabòlica de les persones. Malgrat que els costums i els horaris a cada país o regió venen marcats pel que fa la majoria de la gent i dels horaris laborals, entre altres factors, cada persona pot incidir en alguna manera en adaptar els millors costums perquè els diferents menjars del dia s'ajustin al que recomana la ciència.

En un recent treball científic, va quedar demostrat que fer els menjars aviat pot ajudar a la pèrdua de pes. Mentre que, tanmateix, retardar l'horari dels menjars pot ser causa d'un augment de pes i d'un alentiment del metabolisme, així com que s'incrementin els marcadors inflamatoris, que habitualment la medicina associa a les malalties cardíaques i a la diabetis. També es coneix que ser regular amb els horaris a l'hora d'asseure's a la taula, ajuda a controlar el nivell de glucosa a la sang.

Sopa amigues

L'últim estudi del que es té constància, és una nova investigació que revela que ingerir més calories a la nit pot afectar manera negativa a la salut cardiovascular de les dones. Es tracta d'un estudi preliminar, els resultats del qual es presentaran en les pròximes sessions científiques de l'American Heart Association als Estats Units.

La investigació

El treball ha estat dut a terme per un equip de la Universitat de Colúmbia de Nova York. Per realitzar-lo, van estudiar un grup de 112 dones sanes d'una mitjana d'edat de 33 anys.

La salut de les voluntàries va ser examinada al començament de l'estudi i en complir-se un any des del seu inici. Per a això, es van mesurar set factors de risc modificables, seguint les pautes establertes per l'American Heart Association. Els factors són: la dieta, el pes, l'activitat física, el sucre a la sang, la tensió arterial, el colesterol i si s'és fumador o no. Aquestes set variables van permetre als científics establir un barem de punts de salut per a cada dona participant en la investigació.

Així mateix, cadascuna de les voluntàries va haver de portar una anotació exhaustiva de què, quan i quant en van menjar durant la primera setmana de l'estudi i durant uns altres set dies, dotze setmanes més tard.

Bufet

El treball va revelar que aquelles dones que van ingerir més calories després de les sis de la tarda, van tenir una pitjor salut cardiovascular. Segons l'estudi, per cada increment de l'1 per cent de calories després de l'hora citada, els punts de salut del barem utilitzat descendia. La tensió arterial i l'índex de massa corporal va créixer i el control del sucre a la sang va ser menor. Els resultats també van empitjorar per casa 1 per cent d'increment de calories que va tenir lloc a partir de la vuit de la tarda.

En paraules dels investigadors, "fins ara, els enfocaments d'estil de vida per prevenir les malalties cardíaques s'han centrat en el que mengem i quant mengem. Tanmateix, aquests resultats preliminars indiquen que una alimentació que té en compte el moment i la proporció de calories en els sopars pot representar un comportament simple i modificable que pot ajudar a reduir el risc de malaltia cardíaca".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat