Els lactis han passat de ser un dels aliments més consumits i imprescindibles de la dieta dels països europeus a un dels més controvertits. En els últims anys s'han posat en dubte els efectes beneficiosos per a l'organisme que té la seva composició i el resultat d'aquestes campanyes ha produït un descens de les vendes.

Una de les universitats mes prestigioses del món, Harvard, s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió. Segons Vasanti Malik, expert de nutrició de l'Escola de Salut Pública d'aquesta institució, "els lactis no són necessaris en la dieta per a una salut òptima, però per a moltes persones, és la forma més fàcil d'obtenir el calci, la vitamina D i les proteïnes que es necessiten per mantenir el cor, els músculs i els ossos sans i funcionant correctament".

És a dir, i sobretot referent a la llet, no és imprescindible prendre'ls com es deia fa uns anys, però tampoc no és certa la quantitat de mites que s'han associat al seu consum en els últims anys. Per exemple: és fals que produeixi una mucositat més gran, que perdi totes les seves propietats en el seu procés de transformació, que contingui antibiòtics, que produeix més al·lèrgies i intoleràncies que altres aliments o que puja el colesterol. Totes aquestes qüestions han estat contrastades per estudis científics i es poden desmentir. Però també és veritat, que podem viure sense la llet i els seus derivats.

Per què la llet i els seus derivats

L'avantatge més important dels productes lactis és que són una bona font de calci, que ajuden a mantenir la densitat òssia i redueixen el risc de fractures. Tal com expliquen des de Harvard, els homes de 51 a 70 anys necessiten 1.000 mil·ligrams de calci per dia, i els majors de 70 anys en necessiten 1200. Una tassa de llet té de 250 mg. a 350 mg. de calci, segons la marca i si és sencera, baixa en grassa o sense greix.

Els homes grans també necessiten proteïnes per protegir-se contra la sarcopenia, la pèrdua natural de massa muscular i força, i els lactis poden ser molt útils. La quantitat recomanada per a adults grans és d'almenys 0,8 grams per quilogram de pes corporal. Un home de 80 quilos necessitaria un mínim de 65 grams de proteïna per dia, i una tassa de qualsevol tipus de llet té aproximadament 8 grams. També és cert que hi ha altres aliments rics en calci que ens poden proporcionar la quantitat necessària: la col, els espinacs, el bròcoli, les llavors de sèsam, les sardines i les ametlles són els més indicats. Per tant, és més aviat una elecció personal.

Així mateix, és veritat que, en els últims anys, existeix una evidència científica més gran dels beneficis per a la salut dels lactis fermentats. Per exemple, un estudi que va incloure uns 2.000 homes al Regne Unit i que va ser publicat pel British Journal of Nutrition va concloure que aquells que menjaven molts productes lactis fermentats baixos en greix, com el iogurt i el formatge, tenien un risc menor de tenir una malaltia coronària. Altres estudis també han demostrat que tenen efectes més saludables que altres productes lactis en els perfils de lípids a la sang i en el risc de malaltia cardíaca.