Metabolisme és un terme que s'utilitza per descriure tota una sèrie de processos i reaccions químiques que es produeixen en el nostre organisme per convertir el menjar que ingerim en l'energia necessària per al correcte funcionament de les funcions vitals.

La velocitat amb què es produeix aquest procés, es coneix com a taxa metabòlica. És la quantitat de calories que crema en un període de temps determinat, també conegut com a despesa de calories. Aquesta taxa depèn de cada individu, per això és freqüent escoltar que una persona té un metabolisme ràpid o lent. A més velocitat, més despesa de calories i al contrari.

Hi ha diversos factors que influeixen en el metabolisme. Per exemple, l'edat. Com més passen els anys, més s'alenteix. També la massa corporal, quan és més elevada, hi ha més despesa calòrica. L'activitat física és un altre factor important, així com els desordres hormonals. Cal tenir en compte que la velocitat del metabolisme no és una cosa estàtica, va variant en les diferents etapes de la nostra vida.

Existeix una certa controvèrsia a l'hora del paper del metabolisme en l'aprimament, encara que tot sembla indicar que la desacceleració metabòlica és més pronunciada en algunes persones, especialment en les persones obeses. I que com més gran és la desacceleració, més difícil és baixar de pes fent dieta o dejunant.

A continuació et presentem cinc aliments que, segons els estudis científics, poden ajudar-te a accelerar el teu metabolisme.

>El te verd. Les propietats d'aquest aliment han estat molt estudiades per la ciència. Se sap que l'extracte de te verd pot incidir en el metabolisme dels greixos, pot ajudar a reduir el pes corporal i té efectes antiinflamatoris i propietats antioxidants.

>El xili. Els menjars elaborats amb xilis frescos o secs poden augmentar el metabolisme a causa d'un dels elements que conté, la capsaïcina, que pot contribuir al control del pes ajudant el cos a cremar calories addicionals cada dia.

>El gingebre. Afegir aquest aliment a la dieta podria augmentar la temperatura corporal i la taxa metabòlica, a més de controlar la gana. Redueix els nivells de glucosa en dejú i augmenta el conegut com a colesterol bo. També té propietats antiinflamatòries.

>El cafè. La cafeïna pot estimular el metabolisme, ja que incrementa la despesa d'energia i té efectes saciants, encara que no s'han de consumir més de sis tasses al dia.

>Llavors de lli. Tenen un alt contingut en proteïnes, vitamines i altres nutrients importants. A més, diversos estudis suggereixen que podrien ajudar a estimular el metabolisme i millorar la síndrome metabòlica, probablement gràcies al seu contingut en fibra i greixos essencials omega-3.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat