La incidència acumulada dels últims 7 dies ja ha sobrepassat els 2.000. Una dada que, tal com ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, no s'havia vist fins ara. Concretament, segons dades del Departament de Salut del portal Dades Covid, aquesta és de 2.022,33. Si agafem la incidència acumulada en 14 dies, se superen els 3.000 de llarg (3.823,13).

En aquest context, però, hi ha algunes franges d'edat on la incidència és encara més alta. Durant la roda de premsa per parlar de la situació epidemiològica, Cabezas ha compartit les incidències desglossades per edats. Així, es pot veure que els grups amb una incidència més alta són els que tenen entre 20 i 29 anys amb 2.726,7 i el de 40 a 49 anys, amb 2.629,2. Cal recordar, però, que els primers no poden accedir encara a la tercera dosi o dosi de reforç. Els majors de 40 anys, sí que poden rebre ja aquesta tercera dosi.

incidencia muy alta salut

Captura Salut

Cabezas també ha subratllat que són setmanes amb la incidència molt alta. Encara que la Rt baixi, no és un indicador prou fiable perquè ho compara amb dades de la setmana passada. Una setmana plena de festes i celebracions de Nadal. 

Cal recordar, a més, que Salut no inclou la positivitat dels tests d'antígens positius que han estat notificats a les farmàcies. Com ja van explicar anteriorment, no ho comptabilitzen perquè tots els tests notificats, tenen un resultat positiu. Per tant, alteraria les dades i el percentatge sortiria desvirtuat. Des del dia 3 de gener, segons ha informat el mateix Departament, s'han notificat 61.587 tests positius a les farmàcies. Per poder notificar un positiu a les farmàcies, aquestes han d'estar adherides al programa TAR.

Salut tramitarà altes programades

L'Atenció Primària està saturada. Dilluns passat es van fer gairebé 100.000 atencions. Per "mitigar" la pressió als CAP, Salut ha anunciat un nou sistema per a la tramitació de baixes i altes per coronavirus provocades per la crítica situació de la variant òmicron a Catalunya. Segons ha explicat la secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó, en cas de ser positiu, un cop notificat, la persona rebrà un SMS per poder tramitar la baixa laboralAquest nou sistema ja està actiu i un cop quedi registrada la baixa es rebrà una alta diferida o programada al cap de 7 dies. “Si passats els set dies hi ha símptomes, s’ha de trucar al CAP, perquè, si no, es generarà una alta definitiva”, ha detallat. Ara bé, aquest sistema és només per a persones que tinguin coronavirus, per tant, no s'hi podran sumar els pares o mares amb fills positius. 

Aquestes altes, però, són diferents de les altes automàtiques. "No és una alta automàtica, és diferida", han repetit. Les altes automàtiques són les que entres i surts del CAP amb una alta i una baixa. Això pot donar-se, per exemple, per una gastroenteritis lleu. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari realitza un test de detecció de covid / Efe