L'Atenció Primària està saturada. Dilluns passat es van fer gairebé 100.000 atencions. Per "mitigar" la pressió als CAP, Salut ha anunciat un nou sistema per a la tramitació de baixes i altes per coronavirus provocades per la crítica situació de la variant òmicron a Catalunya. Segons ha explicat la secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó, en cas de ser positiu, un cop notificat, la persona rebrà un SMS per poder tramitar la baixa laboral. Aquest nou sistema ja està actiu i un cop quedi registrada la baixa es rebrà una alta diferida al cap de 7 dies. “Si passats els set dies hi ha símptomes, s’ha de trucar al CAP, perquè, si no, es generarà una alta definitiva”, ha detallat. Ara bé, aquest sistema és només per a persones que tinguin coronavirus, per tant, no s'hi podran sumar els pares o mares amb fills positius. 

Quatre maneres diferents per notificar el positiu

Davant de situacions excepcionals, respostes excepcionals. D'aquesta manera, Masó ha recordat les diferents maneres que hi ha, ara per ara, per notificar els positius per covid. La primera manera que proposa el Departament és la notificació a les farmàcies adherides al programa TAR. Cal identificar el CIP, DNI o passaport i també cal especificar la marca del test i el dia en què s'ha dut a terme. 

comunicar positivo covid salut

També pot fer-se a través de l'eConsulta des de la Meva Salut, indicant-hi també la marca i la data en què s'ha fet i també a través de la web citasalut.gencat.cat, a l'apartat de símptomes. Per últim, Masó també ha detallat que es pot consultar amb el CAP o trucar al 061, però és el que menys aconsellen, precisament per intentar "mitigar" la sobrecàrrega.  

Què vol dir una alta en diferit?

Salut ha introduït el terme d'alta en diferit. Un fet que fins ara no es feia. Però, què vol dir exactament? Després d'introduir el positiu al sistema, es rebrà un SMS del portal ContacteCovid.cat per poder identificar els contactes estrats i també per poder tramitar la baixa.

tramitar baja laboral covid salut

Si no tens símptomes, rebràs automàticament una alta diferida per a set dies. Ara bé, si passats aquests dies encara tens símptomes o et trobes malament, hauràs de contactar amb el CAP per comentar el teu cas, i no se't tramitarà aquesta alta si el professional no ho considera adient. Aquesta mesura té l'objectiu de facilitar el tràmit a l'usuari i també per descongestionar els CAP, saturats aquests dies per tràmits administratius de baixes.

I és que segons dades facilitades pel mateix Departament, a 10 de gener, que són les últimes dades de què es disposa, hi ha 123.406 baixes obertes. Totes aquestes incapacitats laborals gestionades són per coronavirus. "Són xifres excepcionals", ha destacat Masó. "No sé fins quan ho mantindrem, però tenim clar que és excepcional". Per altra banda, en aquests moments, un 3,4% del personal sanitari està també de baixa per coronavirus. 

Alta automàtica vs. diferida

Aquestes altes, però, són diferents de les altes automàtiques. "No és una alta automàtica, és diferida", han repetit. Les altes automàtiques són les que entres i surts del CAP amb una alta i una baixa. Això pot donar-se, per exemple, per una gastroenteritis lleu. 

Una situació excepcional

Precisament a causa d'aquesta situació excepcional, Masó ha volgut ressaltar que el Departament està adaptant-se i introduint canvis per alliberar la primària. D'aquesta manera, ha demanat també al Ministeri de Sanitat que faci també esforços. En aquest sentit, s'ha insistit en la possibilitat que una declaració autoresponsable sigui també vàlida. És a dir, que la persona tingui la possibilitat de fer-se un test i notificar el positiu.

"Les comunitats fan un esforç per adaptar els procediments, la responsabilitat és nostra; tanmateix, demanem també (al Ministeri) mètodes excepcionals per aquesta situació", ha exposat. "La declaració autoresponsable ho agilitza tot". Bàsicament, perquè amb aquesta declaració el metge —que intervé en les altes i baixes tramitades— no hi intervindria. Per tant, el positiu ho notificaria a l'empresa i amb això ja n'hi hauria prou. 

Imatge principal: Un membre del personal sanitari manipula un test de detecció del coronavirus / Efe