Les persones que donin positiu a un test d'antígens el podran notificar a les farmàcies adherides al programa TAR, segons ha exposat el Departament de Salut en una roda de premsa. La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha constat que "podran utilitzar aquest nou canal els positius sense símptomes o amb símptomes lleus, amb l'objectiu de reduir la demanda assistencial a l'atenció primària".

Així, ha insistit que el Departament aprofitarà les més de 1.300 farmàcies adherides al programa TAR, i en aquest marc, si una persona dona positiu amb un test d'automostra de venda lliure, podrà trucar a una de les farmàcies autoritzades perquè notifiquin el resultat. A l'hora de notificar el resultat positiu, caldrà fer-ho igual com es feia fins ara al CAP: identificant-se amb el CIP o DNI i referenciant la marca del TAR.

 

"És un nou canal que s’adhereix als ja existents. Pensem que ens pot facilitar molt la recollida de positius en el moment que estem. No està pensat perquè tingui una durada indefinida. Dona resposta en un moment d’incidència molt alta", ha volgut matisar. 

Per la seva banda, Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, també present a la roda de premsa, ha recalcat que en cas de tenir símptomes s'aconsella anar als centres sanitaris, ja que aquesta opció és per reduir pressió a l'atenció primària dels que són asimptomàtics.

Test negatiu en acabar la quarantena?

Craywinckel ha insistit que cal respectar els 7 dies de quarantena i subratlla que cal estar les últimes 72 hores sense símptomes per poder aixecar l'aïllament. 

Segons ressalta el Departament de Salut, cal fer aïllament 7 dies si s'ha donat positiu per coronavirus i no tens símptomes o són lleus. En aquest sentit, si durant els últims tres dies no es tenen símptomes, l'aïllament acaba. Els tres dies següents, però, tal com se subratlla, cal extremar les mesures, reduir les interaccions i evitar el contacte amb vulnerables. 

En cas d'estar vacunat, no cal fer quarantena tanmateix sí que s'han d'extremar les precaucions i reduir les interaccions socials. Si no estàs vacunat, cal fer 7 dies de quarantena i prendre mesures preventives durant els tres dies següents. 

Continua la pressió hospitalària per la covid

Tot i la petita treva pel que fa al nombre de contagis, tenint en compte que la setmana passada se'n notificaven 20.000 cada dia, els contagis continuen sent alts. A més, cal tenir en compte que es ve d'un cap de setmana i de Cap d'Any, i que, per tant, aquesta petita treva en els nous contagis podria tenir els dies comptats. Alguns científics creuen que aquesta setmana o a tot estirar, a principis de la següent, es podria arribar al pic d'aquesta sisena onada. Tot depèn, però, del resultat de les trobades nadalenques i celebracions d'Any Nou. En aquest context, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades que ens indiquen com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 1.753 (82 més que ahir). La punta d'ingressos per coronavirus es va assolir el 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen dels 443 als 452. 

El risc de rebrot es troba en 4.232 punts, disset més que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, la Rt o índex de contagi se situa en 1,70, un 0,11 menys que ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 170 més. Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra total de positius des de l'inici de la pandèmia és d’1.343.490. Salut n'ha notificat 7.493 nous casos en les últimes 24 hores. Aquest diumenge se'n van detectar 8.117.

 

 

Imatge principal: un test de detecció del coronavirus (en aquest cas, negatiu) / Unsplash