El govern espanyol no vol confirmar quants militars ha vacunat. El ministeri de Sanitat ha dotat de dosis de la vacuna contra el coronavirus el Centre Militar de Farmàcia per "atendre la sanitat militar i els supòsits excepcionals de les forces armades" però, si es revisa l'informe diari del ministeri que encara lidera Salvador Illa sobre el procés de vacunació, no hi consta cap xifra sobre els militars. 

Sanitat ha repartit un total d'1.346.100 dosis de la vacuna contra la Covid entre les comunitats autònomes però, segons han confirmat fonts del govern espanyol al digital Vozpópuli, a l'informe diari no hi ha dades sobre els militars vacunats. Aquestes fonts asseguren que les úniques dosis que no figuren als documents són les que rep el ministeri de Defensa. 

El citat mitjà pressuposa que la Farmàcia Militar ha rebut més de les 300 dosis que va gestionar l'Estat Major de la Defensa. Una d'aquestes dosis la va rebre el cap de l'estat major de la Defensa (JEMAD), Miguel Ángel Villarroya, que dissabte passat va presentar la seva dimissió a conseqüència, precisament, de les vacunacions d'amagat de militars contra la Covid-19. Divendres passat va transcendir que tant Villarroya com altres càrrecs militars ja han rebut la primera dosi de la vacuna tot i no ser persones de risc, saltant-se així el pla de vacunació que estableix residents i personal sanitari com a grups prioritaris per rebre la vacuna.

Miguel Villarroya JEMAD Exercit armada militars coronavirus - Efe

Miguel Ángel Villaroya, antic cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD) / EFE

Ocultisme

Segons el Centre Militar de Farmàcia de la Defensa, el procés de distribució de la vacuna entre els militars s'està fent amb "un ocultisme gens habitual". Fonts del centre ho comparen amb la vacuna contra la grip que reben cada any: "Durant la campanya de vacunació contra la grip el més normal és que arribi un document Excel on s'indica la distribució de la vacuna a les diferents destinacions militars. En el cas de la Covid hem rebut les dosis per a la nostra base i prou".

La vacuna a Espanya

Un total d'1.237.593 persones han rebut a Espanya almenys la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 i, d'aquestes, 88.698 han completat la pauta de dues injeccions, fet que representa un 7,17% del total de vacunats. Segons el balanç facilitat aquest dilluns pel ministeri de Sanitat, les comunitats autònomes han administrat el 91,9% de les dosis que han rebut, 1.214.850 de Pfizer/BioNtech i 22.743 de Moderna. Des de divendres passat, quan Sanitat va facilitar les últimes dades, s'han administrat 71.768 vacunes.

La comunitat amb un percentatge més gran de vacunes administrades sobre les rebudes és Canàries, amb el 105,5%, ja que administra fins a sis vacunes per vial, seguida d'Aragó amb el 100,2%; Múrcia, amb 100,1%; i Castella i Lleó, amb el 98,2%. Per sota de la mitjana nacional, que se situa en 91,9, estan Melilla (68,8%), La Rioja (76,6%), Ceuta (77,6%) i el País Basc, amb el 80,4%.

Rècord de contagis a Espanya

Els contagis de Covid-19 continuen escalant i Espanya va registrar aquest dilluns un nou rècord de contagis en un cap de setmana. El ministeri de Sanitat ha sumat 93.822 nous casos de coronavirus des de divendres, una xifra que supera la darrera màxima de la pandèmia, que es va registrar el cap de setmana passat amb 84.287.