Els contagis de Covid-19 continuen escalant i Espanya ha registrat avui un nou rècord de contagis en un cap de setmana. El ministeri de Sanitat ha sumat 93.822 nous casos de coronavirus des de divendres, una xifra que supera la darrera màxima de la pandèmia que es va registrar el cap de setmana passat amb 84.287.

Aquest augment continuat de contagis, que ha fet pujar la incidència acumulada a 884,70 casos per cada 100.000 habitants, està impactant els hospitals d'una manera sense precedents. "L'ocupació als hospitals i a les UCI és superior a les màximes de la segona onada", ha revelat Fernando Simón durant la compareixença d'aquest dilluns. Segons l'informe d'avui de Sanitat, la mitjana d'ocupació hospitalària a l'estat espanyol és de 23,94 % en llits de planta i 40,38 % en Unitats de Cures Intensives (UCI).

Pel que fa a les defuncions, aquest cap de setmana se n'han registrat 767, una dada superior a la del passat cap de setmana, quan es van sumar 455 morts per Covid-19. Amb les dades d'aquest dilluns, el recompte oficial des de l'inici de la pandèmia s'enfila a 56.208 morts. "Espanya no està anant bé ara mateix i hem de ser conscients", ha sentenciat Simón.

Quines són les autonomies amb una pitjor situació de la Covid-19?

L'empitjorament dels contagis és generalitat arreu de l'estat espanyol, i totes les autonomies es troben en una "situació de risc extrem", segons el llindar que va marcar el Consell Interterritorial de Sanitat de 250 casos per 100.000 habitants. D'entre totes, però, hi ha sis autonomies que destaquen per tenir unes dades molt negatives, per sobre de mil. És el cas d'Extremadura, que es manté com la comunitat autònoma amb la incidència acumulada més alta: concretament, en 1.381,37 casos per cada 100.000 habitants

Pel que fa a la situació dels hospitals, els centres sanitaris del País Valencià són els que estan patint més pressió, amb una ocupació del 43,52 % dels llits de planta ocupats per pacients Covid, i el 61,37 % de les UCI ocupades. "El nostre sistema assistencial està un altre cop amb molta tensió i hem d'actuar. Les nostres UCI no poden aguantar gaire més pressió", ha analitzat Simón després de comentar les darreres dades de la Covid-19 a Espanya.

Gairebé 1.400 morts en una setmana, un impacte de la soca britànica?

El País Valencià també es troba al capdavant de les defuncions de la darrera setmana. Del total de 1.369 morts per Covid-19 detectats en els últims set dies, 345 es van registrar al País Valencià. Per darrere se situa Andalusia, amb una xifra també molt alta: 224 defuncions per Covid-19 l'última setmana.

Les defuncions cada set dies s'han més que triplicat des de principis de mes: Mentre que el dilluns 4 de gener es van registrar 397 contagis en els anteriors set dies, el recompte d'avui ja se situa en 1.369. Podria haver tingut un impacte l'arribada de la soca britànica? A Espanya ja s'han detectat 219 casos de la variant britànica i encara hi ha 267 mostres que s'han d'analitzar. Per altra banda, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, apuntava recentment que aquesta variant és més mortífera. El doctor Fernando Simón, però, ha volgut posar en quarantena les declaracions de Johnson perquè assegura que les evidències dels estudis encara no són sòlides.