El Govern es prepara per decretar un confinament perimetral a Catalunya. Segons han confirmat fonts de la Generalitat a ElNacional.cat, les noves restriccions s'anunciaran demà i podrien entrar en vigor divendres. No se sap encara en quin nivell serà aquest confinament, però no es descarta que pugui ser per municipis.

De moment, des del Govern no preveuen tirar enrere cap de les restriccions ja vigents, com el tancament de la restauració, i totes les noves opcions per frenar l'ascens dels contagis continuen sobre la taula.

Confinar per frenar la segona onada de la Covid-19

Els confinaments domiciliaris, de 15 dies o durant els caps de setmanes, són les altres dues opcions que estudien des del Procicat i el departament de Salut. Tot i això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha recordat aquest dimecres en una entrevista a Planta Baixa de TV3 que l'actual estat d'alarma "no permet confinaments domiciliaris ni d'un dia, ni de dos ni de cap de setmana".

Alba Verges Salvador Illa Reunió

La reunió entre el ministre Salvador Illa i la consellera Alba Vergés per ultimar les noves mesures de l'estat d'alarma a Catalunya. / Departament de Salut

Illa també ha explicat que, en la reunió de dilluns passat amb la consellera de Salut, Alba Vergés, ella ja li va transmetre la possibilitat d'anar a "mesures més estrictes" si no hi havia una millora, però sense concretar. A més, tampoc té cap "petició formal" per part del Govern per dur a terme un confinament domiciliari. "Hi ha un ventall d'opcions abans d'arribar a aquest punt. Hauríem de poder-ho evitar, sense que ho puguem descartar", ha dit.

La situació de la Covid, "insostenible" a Catalunya

"La situació continuarà sent crítica mentre no siguem capaços de fer un punt d'inflexió decidit", va pronosticar el secretari general de Salut, Marc Ramentol, aquest dimarts. Des de Salut, van alertar que la tensió als hospitals augmentarà els pròxims dies. "El sistema sanitari no pot aguantar aquest creixement continuat de contagis", va advertir Ramentol. En aquests moments hi ha almenys 368 pacients a les UCI catalanes, el 46% del total. Per ara, però, Salut no ha demanat una cancel·lació massiva d'activitat habitual i programada als hospitals.

El secretari va recordar que "no estem en una situació com per desescalar" perquè "l'epidèmia està creixent a Catalunya", tot i que van destacar que "les dades preliminars indiquen que el tancament de la restauració està tenint un efecte en la desacceleració".