El govern basc ha decidit confinar perimetralment tots els municipis d'Euskadi. Això significa que els ciutadans només podran sortir de les seves localitats de residència per causes justificades com anar a treballar, estudiar, anar al metge o atendre familiars que necessiten cures. El País Basc se suma així a altres comunitats que també s'han confinat perimetralment com Astúries, Navarra, La Rioja o Aragó.

La consellera de Salut, Gotzone Sagardui, ha anunciat aquest dilluns noves restriccions després de la declaració de l'estat d'alarma a tot Espanya, fet que evita que els tribunals tombin les decisions dels governs autonòmics com ja va passar la setmana passada amb la prohibició de trobades de més de 6 persones, que va quedar en recomanació després del rebuig del Tribunal Superior de Justícia del País Basc. Ara, s'han tornat a prohibir les reunions de més de 6 persones i s'ha decretat a més la limitació de mobilitat en horari nocturn entre les 23 i les 6 del matí, el mateix horari de toc de queda decretat pel govern espanyol.

Les excepcions a Euskadi pel confinament perimetral

Les persones únicament podran circular per les vies o espais d'ús públic per a la realització de les activitats previstes en l'article 5.1 del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre. Entre aquestes, destaquen les activitats necessàries:

  • Sanitàries
  • Laborals
  • Professionals
  • Educatives
  • Cura de persones grans o menors d'edat

A més, s'estableix la limitació de l'entrada i sortida de persones en el territori d'Euskadi, així com, de manera addicional, queda limitada l'entrada i sortida de persones del terme municipal en què les persones tinguin fixada la seva residència. Tot i això, es permetrà la mobilitat entre municipis confrontats de trànsit habitual per a la realització d'activitats socioeconòmiques i les mateixes excepcions contemplades en el punt anterior.

Euskadi, en zona vermella per la Covid-19

L'anunci d'aquestes restriccions, que seran comunes per a tota la comunitat autònoma sense distinció de zones segons la seva afectació, es produeix el dia en què s'ha conegut que Euskadi ha entrat en zona vermella després de superar la taxa acumulada en 14 dies de 500 casos de Covid per 100.000 habitants.

 pcr arizmendi ermua vizcaya - Europa Press

Els contagis de Covid-19 s'han disparat a Euskadi. Imatge d'un cribratge massiu de PCR a Biscaia. / EP

Per això, en la reunió de seguiment de la pandèmia, s'ha decidit el tancament perimetral de tot Euskadi amb altres comunitats autònomes, així com el tancament dels municipis entre si.