La consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha reunit aquest dilluns presencialment amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa. La consellera ha defensat davant d'Illa que el Govern sempre ha pres les decisions que ha cregut convenient per intentar frenar el virus i li ha tramès que així ho continuarà fent, al temps que li ha demanat "que no entorpeixi aquestes decisions".

Segona ha explicat Salut, Vergés també li ha reclamat que el govern espanyol proporcioni als ciutadans totes les ajudes econòmiques i socials que té el seu abast. Durant la trobada, Vergés i Illa han analitzat la situació de la pandèmia a Catalunya i han compartit opinions a l'hora de fer front a aquest augment de casos. La reunió s'ha fet a la seu del Departament de Salut.

El Govern critica el decret d'estat d'alarma

De fet, aquest mateix dilluns, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha  criticat que el decret d'estat d'alarma de Pedro Sánchez "ha quedat curt" perquè és "insuficient" per fer allò que el Govern voldria fer en cas que fos necessari. "Havíem entès que aquest decret d'estat d'alarma ens permetria ser autoritat competent i poder prendre totes les decisions que creiem oportunes i no és ben bé així", ha lamentat.

La consellera ha posat com a exemples que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball, ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons ha afegit, es necessita el permís del TSJC o del govern espanyol.

Davant d'aquesta situació, Budó ha afirmat que no hi ha hagut voluntat per part de l'estat espanyol de dotar d'una legislació competent per dur a termes mesures sense necessitat d'estat d'alarma i que no s'ha donat autonomia jurídica a les comunitats autònomes. Així mateix, també ha dit que troba a faltar que l'estat d'alarma vagi acompanyat de mesures econòmiques compensatòries. "Cal dotar-nos de les eines necessàries i proporcionar els recursos econòmics necessaris", ha conclòs.