Avui és, diuen, el dia més trist de l'any. I la nova actualització de dades covid no convida especialment a l'optimisme aquest 'Blue Monday'.  Tot i que molt menys que dilluns passat, els contagis de covid es mantenen elevats, seguint la línia d'aquesta sisena onada marcada per la variant òmicron, menys greu però més contagiosa. També la resta dels indicadors continuen disparats, tot i que creixen a un ritme més lent. Aquesta, la tercera setmana de gener, és clau per veure com evolucionarà la pandèmia i si es comencen a notar els primers indicis de la fi d'aquesta onada que ha provocat unes xifres molt altes de contagis però no ha tingut els mateixos efectes en els hospitals. 

Tornen a pujar els ingressats 

Tot i que aquesta variant és menys greu que les anteriors i bona part de la població es beneficia dels efectes protectors de les vacunes, els hospitals es continuen omplint de pacients amb covid. En les últimes hores, Salut ha tornat a notificar un augment important dels ingressats als hospitals després que dissabte es registressin més d'un centenar d'altes a planta i cinc a les unitats de cures intensives. 

Fa dos dies que els pacients als hospitals augmenten de 100 en 1000. Avui, s'han incrementat en 114 ingressats i 6 crítics, que tornen a créixer després de dos dies de descensos. D'aquesta manera, el total de pacients es torna a situar en 2.617 i el d'ingressats a les UCI als 522. Cal tenir en compte que durant el cap de setmana es donen menys altes als centres hospitalaris, fet que pot repercutir damunt les xifres. A més, segons ha informat el doctor Antoni Trilla, un 80% dels malalts a planta es corresponen a la variant òmicron i un 20% a delta. A les UCI succeeix el contrari: la majoria es corresponen a la variant delta i uns pocs són de la nova soca. 

La punta de malalts als hospitals catalans es va donar el 26 de gener de l'any passat i, tot i que lentament ens hi anem acostant, encara estem lluny de les xifres d'aquelles jornades: 3.021 llits ocupats per malalts de coronavirus. A més, fa un any les xifres de contagis (i de la resta d'indicadors) eren molt més petites que les d'aquest gener.  El pic de les UCI es va donar el febrer, amb 731 crítics. 

Més de 5.000 punts 

Tant el risc de rebrot com la Rt han donat durant algun moment d'aquest mes de gener petits senyals que convidaven a l'optimisme, amb dies on tots dos s'han reduït.  Aquestes tendències a la baixa han resultat ser un miratge, ja que els indicadors continuen incrementant-se. Durant el cap de setmana, el risc de rebrot va superar el llindar dels 5.000 punts.

Ara mateix, aquesta dada que mesura el creixement exponencial de la pandèmia se situa als 5.482 punts. El mateix ha passat amb la Rt. Després d'uns dies de descens, apropant-se de nou a 1, l'indicador ha tornat a créixer i ja es troba a 1,25: cada 100 persones en contagien 125 més. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir la Rt per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió. 

Per altra banda, en les últimes 24 hores s'ha notificat una nova víctima mortal de covid.  Des de l'inici de la pandèmia, el total de defuncions puja fins a les 25.048, 166 dels quals s'han incorporat als registres aquesta setmana. 

La incidència, a l'alça 

D'altra banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 4.477,17 per cada 100.000 habitants, mentre que ahir se situava en 4.187,62. Pel que fa a la incidència acumulada a 7 dies, aquesta és de 2.569,34 casos. 

Una de les bones notícies de la jornada la trobem en l'índex de positivitat. Tot i que segueix per sobre de recomanació del 5% que fan les autoritats sanitàries, aquesta ha començat un lent descens. Ara mateix està fixada al 25,61%, més baixa de la que hi havia la primera setmana de gener, entre el 31 de desembre i el 6 de gener (26,97). 

Arriba el descens?

Dissabte passat, 8 de gener, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, apuntava que en una setmana o deu dies es podria haver arribat al pic de contagis d'aquesta sisena onada. En les últimes 24 hores s'han notificat 14.696 positius, una xifra més baixa de les registrades la setmana passada, però que es pot deure al fet que es corresponen al cap de setmana, quan es fan menys proves.  

Caldrà veure com evoluciona la xifra de positius diaris durant la setmana i si aquest pic que comentava el conseller Argimon ja s'ha registrat. Amb els 14.696  positius d'avui, la xifra total des que va començar la pandèmia se situa en 1.726.586. 

Continua la vacunació 

Mentre els casos segueixen en xifres altíssimes, els hospitals continuen omplint-se i la resta d'indicadors no baixen, la campanya de vacunació continua en marxa. L'última novetat és que Salut ha començat a punxar amb la dosi de reforç als ciutadans entre 30 i 40 anys, una de les franges d'edat amb menys cobertura vacunal. 

Pel que fa al nombre de vacunats amb la primera dosi, aquest dilluns les dades donen un total de 6.416.075 vacunats (2.148 en les últimes 24 hores). Ja han rebut la segona dosi de la vacuna 5.574.467 persones (4.334 en les últimes 24 hores), mentre que 6.142.056​​ porten la vacunació completa i 2.609.826 la tercera, 28.154 en les últimes 24 hores.

Cal tenir en compte que durant el cap de setmana, les dades es corresponen a les punxades d'ahir diumenge, es posen menys vacunes que entre setmana. Entre setmana, la campanya de vacunació ha tornat a prémer l'accelerador, animada principalment per les terceres dosis, la vacunació dels infants i el passaport covid. 

Així un 81,1% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid. Un 77,3% porta la vacunació completa i un 36,6% la dosi de reforç.