Llum verd al toc de queda a Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), sense fer cas de la fiscalia, ha aprovat la petició del Govern de decretar el toc de queda a 126 municipis a partir de divendres a les 0 hores i de limitar les reunions a 10 persones. El toc de queda durarà catorze dies des del dia 24, assenyala el TSJC.

Així, el toc de queda serà entre la 1 i les 6 del matí en poblacions de més de 10.000 habitants i amb un índex de més de 250 casos per 10.000 habitants o en municipis dels voltants. També es valida la limitació de 10 persones en reunions en àmbit públic i privat, excepte el nucli de convivència, en manifestacions o actes de participació política. El TSJC també aprova el 70% dels aforaments en actes religiosos i cerimònies civils i es manté l’ús del passaport covid-19. 

Col·lapse al gener

En la resolució, el TSJC recull les principals alertes de Salut, entre les quals s’indica que la variant òmicron és molt més contagiosa i que es podria arribar als 25.000 nous casos diaris el gener del 2022, amb un impacte molt elevat per al nombre d’hospitalitzacions. I s’afegeix que els experts indiquen que Catalunya “està en una situació molt preocupant d’emergència sanitària, que requereix mesures addicionals d’aplicació immediata i reduir el nombre de consultes, ingressos i morts per la covid-19”. I finalment, es precisa que les mesures complementàries podrien ajudar a reduir 10 cops el potencial impacte d’òmicron a la població catalana.

Davant aquestes dades, la sala tercera contenciosa administrativa del TSJC manifesta que aproven les tres mesures de restricció de drets fonaments, els de reunió i llibertat de moviment “davant el creixement exponencial de la variant òmicron, que col·lapsarà els serveis assistencials a primers de gener de 2022”. I assegura que cal aplicar-les “sense dilació”.

No obstant això, el tribunal reitera que “és inadmissible efectuar remissions en el buit o sense determinació del seu contingut concret” i per això no autoritza dues mesures. En concret, que les reunions i trobades familiars i de caràcter socials  “se subjectin a les condicions d’aforament que es determinin o al pla sectorial corresponent”. Ni tampoc accepta que els actes religiosos i cerimònies civils estiguin subjectes “al corresponent pla sectorial aprovat pel Comitè de Direcció del Pla d’actuació del Procicat”. Per això, en aquest darrer cas fixa un aforament del 70%.

El vistiplau del TSJC  contrasta amb la duresa de la Fiscalia Superior de Catalunya. Pel ministeri fiscal, els arguments del Departament de Salut “no són suficients per limitar drets fonamentals” perquè, segons sosté, la seva aplicació “no justifica els fins pretesos de disminució de contagis”. Afirma que són unes mesures “severes, extenses, molt restrictives i generalitzades”.

 

Crítiques

En l’escrit, la fiscal exposa que dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, quan va anunciar la mesura no va especificar el tipus de municipis per aplicar la mesura, però va dir que afectaria pobles i ciutats que tinguessin una incidència acumulada (IA) que fos superior a 500 casos, i finalment la mesura recomanada és per municipis amb una IA de 250. La  llista, facilitada ahir pel Govern, afecta uns 126 municipis.

La negativa de la fiscalia està en sintonia amb el posicionament del govern espanyol, que ahir no aprovar cap mesura restrictiva per evitar més efectes de la sisena onada de la covid-19. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va mostrar la seva disconformitat i fins i tot va qualificar la no-acció de "temerària".   Ara la fiscalia considera que les mesures demanades per la Generalitat “no han estat degudament motivades, ni són idònies i necessàries per als fins que es pretenen”, en vista de l’informe. Les restriccions a l’oci nocturn sí que s’aplicaran perquè no necessiten l’aval judicial.

En concret, s’ha fixat que un total de 126 municipis catalans tindran toc de queda a partir de la mitjanit de dijous a divendres, ara avalat pel Tribunal Superior de Justícia (TSJC). A la llista hi ha Barcelona, localitats de l'àrea metropolitana i les capitals de província, on es pretén recuperar el confinament nocturn entre la 1 i les 6 del matí.

El Govern ha lliurat aquest dimecres al TSJC les noves restriccions contra la covid-19 perquè la justícia avali aquelles que afecten els drets fonamentals, com ara el toc de queda nocturn, el límit de reunions a deu persones i l'aforament del 70% en cerimònies religioses. Concretament, el toc de queda s'ha sol·licitat no per a tot el territori, sinó per a municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada en set dies de més de 250 casos per cada 100.000 habitants, com ja va passar aquest estiu.

 

Foto principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon / Efe