Els gossos, a més de ser bons animals de companyia per a les persones, poden convertir-se en un talismà a l'hora de trobar una cura per al tumor cerebral. Així ho creu un equip de científics del Jackson Laboratory for Genomic Medicine als Estats Units, que després de realitzar una investigació publicada a la revista Cancer Cell, ha conclòs que aquesta espècie animal pot ajudar a comprendre els mecanismes clau dels tumors cerebrals en les persones.

En concret, l'estudi s'ha centrat als gliomes, una forma comuna de càncer cerebral que es desenvolupa en el sistema nerviós central i que afecta les cèl·lules glials del cervell, que serveixen de suport a les neurones i tenen una funció fonamental en el processament cerebral de la informació.

Glioma

El problema és que aquest tipus de tumor desperta moltes incògnites en la comunitat científica, pel grau de desconeixement que existeix de la malaltia i el seu avenç. No se sap la raó per la qual aquestes cèl·lules es tornen canceroses ni quina és la seva patologia molecular. De fet, és un càncer molt complicat a l'hora de tractar i només el 5% de les persones tenen una taxa de supervivència major de 5 anys.

Igual com les persones, els gossos també poden desenvolupar gliomes, aproximadament a la mateixa edat –traslladat a anys humans– que els nens, pel que els científics creuen que hi pot haver un vincle amb l'edat del cervell i el desenvolupament del tumor.

La major part dels estudis s'han realitzat amb ratolins, però el cert és que el desenvolupament no té res a veure amb el que succeeix en les persones, a diferència del que passa en el cas dels gossos. Per tant, els científics es mostren esperançats que noves investigacions amb aquests animals permetin aconseguir un avenç significatiu en la lluita contra la malaltia. Uns animals que també s'ha descobert que són capaços de detectar la presència de càncer en els éssers humans.

La investigació

L'estudi en concret, va tenir per objectiu identificar si els gliomes es desenvolupen de la mateixa manera en gossos i humans. Per a això, van avaluar 83 mostres de les cèl·lules cancerígenes dels gossos i les van comparar amb altres biòpsies dutes a terme en adults i nens malalts.

Els experts van descobrir que ambdues espècies compartien mutacions als gens, per tant, l'aparició dels tumors es produïa de manera similar en ambdós casos. L'equip també va descobrir que els gliomes en els gossos s'assemblaven més als gliomes en els nens que als adults i, a més, les mutacions ocorrien en edats similars. I no només això, també hi va haver similituds a nivell cromosòmic i en el sistema immune del teixit que envolta els tumors.

Retriever

Els científics creuen que l'ús de tractaments que ja han estat posats en pràctica per curar el glioma en els gossos, podria produir avenços en el tractament el tumor en les persones. En el cas de la immunoteràpia, que ja s'ha emprovat amb èxit en els gossos.