Els gossos són entre les mascotes preferides pels éssers humans en qualsevol lloc del planeta. Són tan fidels com afectuosos però arriba un moment en què els trobem terriblement a faltar ja que les seves vides són molt més curtes que les de les persones.

Tanmateix, comprendre el que significa l'edat d'un gos, en termes del seu desenvolupament i etapa de vida, pot ser difícil. Habitualment, les persones han convertit els anys del gos en anys humans en estimar que un any de gos equival a set anys humans. El problema està que aquesta equivalència no és ni de bon tros exacta.

Labrador retriever

L'Associació Americana de Medicina Veterinària recomana que, en lloc de convertir l'edat, les persones que viuen amb gossos busquin signes específics de desenvolupament físic i envelliment per comprendre millor l'etapa de vida de la seva mascota.

Recentment, un equip d'investigadors de la Universitat de Califòrnia a San Diego, ha desenvolupat un mètode que sembla ser molt més precís per realitzar el càlcul de l'edat d'un gos i establir la seva equivalència amb la nostra edat d'humans.

Aquest nou mètode implica haver d'observar com els canvis químics subtils al cos afecten l'expressió gènica amb el temps. Un procés que al món científic es coneix com a metilació de l'ADN. Aquestes modificacions químiques juguen que juguen un paper clau en l'envelliment humà, també passen pel que sembla en els animals.

A més, en el cas dels gossos, l'equivalència s'estableix més adequadament ja que comparteixen entorn amb les persones i freqüentment reben tractaments mèdics similars per a problemes de salut semblants.

La investigació

En l'estudi, els investigadors van decidir investigar el cas d'una sola raça: el llaurador retriever. Així van intentar establir fer comparacions més ajustades entre els anys de persones i gossos, a causa que d'aquesta forma eliminaven les possibles diferències en l'envelliment entre les diferents races de gossos.

L'equip va buscar canvis en els patrons d'expressió gènica a 104 exemplars de llaurador retriever amb edats compreses entre 4 setmanes i 16 anys, que els veterinaris generalment consideren una vellesa molt considerable per als gossos.

Van comparar aquests patrons amb els dels humans i van descobrir que, tant en humans com en llauradors, certes mutacions d'expressió gènica passen de manera similar entre aquells gens que juguen un paper important en els processos de desenvolupament.

Quan van comparar la taxa de metilació de l'ADN als llauradors amb la dels humans, els investigadors van poder relacionar les edats dels gossos amb les dels humans. Tot i així, el càlcul va acabar sent bastant complex.

Cadell llaurador

La fórmula que els investigadors van desenvolupar implica determinar el logaritme natural de l'edat del gos, multiplicar aquesta xifra per 16 i sumant 31. Segons aquest càlcul, el desenvolupament d'un cadell de 8 setmanes és aproximadament equivalent al d'un nadó humà de 9 mesos. Mentre que l'esperança de vida d'un llaurador retriever és de 12 anys, que equivalen a uns 70 anys si es té en compte l'esperança de vida de mitjan de l'ésser humà al món.

En el futur, els investigadors esperen portar el seu estudi més enllà, observant per què els patrons d'envelliment poden diferir entre gossos i races, la qual cosa porta que alguns gossos desenvolupin certs problemes de salut molt abans en la vida que d'altres.