L'ens regulador de medicaments de l'Índia ha aprovat la primera vacuna d'ADN del món contra el coronavirus per al seu ús d'emergència. Segons un estudi provisional i citat pel fabricant de vacunes Cadila Healthcare, la vacuna ZyCoV-D de tres dosis ha previngut la malaltia simptomàtica en el 66% dels vacunats, segons recull un article de la BBC Mundo. 

Cadila Healthcare hauria dut a terme l'assaig clínic de la vacuna a l'Índia més important amb més de 28.000 voluntaris. La tercera fase clau dels assajos es va dur a terme durant el pic de la segona onada de coronavirus al país, i això, segons els mateixos fabricants, confirmen "l'eficàcia de la vacuna contra les soques mutants", especialment la variant delta, altament infecciosa, destaca la mateixa publicació. 

Com funciona una vacuna d'ADN?

L'ADN i l'ARN són components bàsics, molècules que porten informació genètica que es transmet de pares a fills. Una vacuna d'ADN funciona de manera similar a les altres vacunes. Una vegada s'ha administrat, ensenya al nostre organisme a combatre el virus real.

ZyCoV-D fa servir petits anells d'ADN que contenen informació genètica per subministrar la vacuna entre dues capes de la pell, explica el mateix article del portal britànic. Aquests petits anells porten informació a les cèl·lules per produir la proteïna S, que el virus fa servir per reproduir-se i entrar a les cèl·lules humanes. 

Una vacuna sense agulla

Aquesta és la primera vacuna d'ADN contra el coronavirus. Ara per ara, s'estan provant més de 160 vacunes d'ADN diferents en diversos assajos clínics en humans als Estats Units. La majoria són per a tractament de càncers i un terç per al tractament del VIH, segons detalla la BBC Mundo. 

Però ZyCov-D també té una altra particularitat especial i és que és una vacuna sense agulles. I com tot, això té avantatges i inconvenients. Segons recull el portal, diversos científics assenyalen que les vacunes d'ADN són barates, segures i estables i a més, es poden emmagatzemar a temperatures més altes, entre -2 a 8° C.

Però també hi ha alguns desavantatges, com que, per ara, les vacunes d'ADN desenvolupades per a malalties infeccioses en humans han fallat. Un dels altres inconvenients és que requereix tres dosis en comptes de dues. Segons destaca el mateix article, el fabricant de la vacuna estaria investigant l'opció d'oferir dues dosis. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una vacuna per a ser administrada / Efe