La Fundació Espanyola del Cor ha avisat que els excessos nadalencs poden haver augmentat un 10% el colesterol, pel que ha assegurat que l'inici d'un nou any és un "bon moment" per adquirir nous hàbits de vida saludable.

I és que, segons dades de l'estudi 'Enrica' esmentats per l'organització, el 50,5% de la població adulta espanyola té hipercolesterolèmia, és a dir, nivells de colesterol per sobre de 200 mg/dl. A més, el 46,4% dels que tenen colesterol elevat el desconeixen.

"És possible millorar el maneig higiènic-dietètic de la colesterolèmia. Per això, tots els pacients haurien de rebre consells sobre com modificar l'estil de vida per aprofitar els beneficis que la dieta mediterrània i la pràctica d'exercici aporten a la nostra salut cardiovascular", ha dit el vicepresident de la FEC, José Luis Palma.

poke unsplash

Davant d'això, la FEC ha recordat que alguns aliments ajuden a "mantenir a ratlla" el colesterol com, per exemple, l'oli d'oliva verge extra, el qual conté àcids grassos monoinsaturats, un tipus de greix cardiosaludable que ajuda a disminuir el colesterol.

Així mateix, ha recomanat el consum de nous i fruits secs perquè són rics en fibres, vitamines, minerals i antioxidants, i ajuden a prevenir nombroses malalties i a reduir el colesterol; així com el peix blau (tonyina, bonic, seitó, verat, sorell, palometa, salmó o sardina) ja que contenen àcids grassos i omega 3 que ajuden a baixar els nivells de colesterol en sang.

peix unsplash

De la mateixa manera, la FEC ha aconsellat el consum de lactis amb esterols vegetals perquè ajuden a reduir els nivells de colesterol, així com de fruites, verdures, hortalisses i llegums, carns blanques i pa i cereals integrals.