El deteriorament cognitiu del cervell comença a partir dels 45 anys. Així va quedar de manifest en un estudi dut a terme pel Centre d'Investigació en Epidemiologia i Salut Pública de França i l'University College of London del Regne Unit, que va ser publicat en el British Medical Journal i que va comptar amb la participació de més de 7.000 persones que es va realitzar un seguiment al llarg de deu anys.

Tots tenien entre 45 i 70 anys i per dur a terme l'estudi, es va analitzar la seva capacitat de comprensió, el vocabulari i la memòria, tenint en compte el seu nivell d'educació personal. Amb l'excepció del vocabulari, la resta de les habilitats cognitives es van reduir a partir dels 45.

Per prevenir aquesta situació, els autors de l'estudi aconsellen dur a terme un estil de vida saludable, que inclogui una dieta equilibrada i exercici. Però a més, es poden realitzar una sèrie de tasques que millorin aquestes capacitats del cervell amb el pas dels anys. Aquests són alguns d'aquests exercicis.

Estimulació dels sentits

Fer exercicis per estimular l'olfacte amb diferents aromes, el tacte amb múltiples textures, la vista o la percepció de sons ajuda a millorar la funció cognitiva, estimulen la memòria i reforcen les connexions neuronals.

El mapa mental del dia

Una bona manera d'acabar el dia i d'exercitar la ment és realitzar un mapa mental on repassem tots els llocs on hem passat la jornada, fent memòria d'espais i persones amb qui ens hem trobat.

Exercicis

Els sudokus, crucigrames, sopes de lletres... són exercicis senzills, no porten més d'uns minuts i amb practicar un al dia és suficient. La ciència ha demostrat la seva funcionalitat per millorar la funció cognitiva.

Jocs

Memòria visual

Una altra tasca molt terapèutica és escollir una imatge, visionar-la durant uns segons, tancar els ulls i intentar recordar els diferents detalls que conté: objectes, colors, persones...

Llistes de paraules o números

N'hi ha prou amb un llapis i un full en blanc. S'escriuen una sèrie de paraules i números, es dóna la volta al paper i després s'intenta recordar en ordre totes aquelles que s'han apuntat.

Paraules encadenades

Es tracta d'un joc que tothom ha practicat alguna vegada en la seva infantesa i que no hauríem d'abandonar. Estimula el vocabulari i exercita la memòria. Es tracta de dir paraules amb la terminació de l'anterior i així successivament.

Dibuixar i escriure amb la mà contrària a la que s'utilitza normalment

Tant si ets dretà com a esquerrà, fer de tant en tant dibuixos o escriure paraules amb la mà contrària millora la coordinació i exercita noves àrees del cervell.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat