La segona onada de coronavirus encara afecta amb força a Europa. Per això, molts països han optat per extremar les restriccions de cara Nadal i evitar una nova onada de contagis després de les festes. Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, Països Baixos i França en són un exemple. Mentrestant, l'estat espanyol ha obert la porta a què les comunitats autònomes endureixin les mesures després de l'últim repunt de contagis.

Les noves restriccions anti-Covid a Europa de cara a Nadal

Aquest dimecres ha començat a Alemanya un nou confinament dur per intentar rebaixar els contagis de Covid-19, que en aquests moments es troben amb una incidència acumulada de 354,7 casos cada 100.000 habitants. Per això s'ha decidit:

  • Tancar els comerços no essencials
  • Ampliar les vacances escolars, entre el 16 de desembre i el 10 de gener
  • Limitar les reunions socials a cinc persones d'un màxim de dues bombolles diferents

angela merkel efe

La cancellera Angela Merkel i els estats federals han decretat un nou confinament dur per l'augment de contagis. / Efe

També als Països Baixos la preocupació per l'alça de contagis ha portat el govern neerlandès a endurir el confinament des d'aquest dimarts i tancar fins al 19 de gener tots els establiments no essencials. De fet, en aquests moments és un dels països europeus que pitjor evoluciona, amb una altíssima incidència acumulada de 547 casos cada 100.000 habitants.

La situació al Regne Unit tampoc millora i ahir es va tornar a decretar el màxim nivell de confinament amb el tancament de bars, restaurants i teatres.

Mentrestant a França el govern va aturar la reobertura i ha decidit mantenir tancats restaurants i bars fins almenys al 21 de gener, així com els museus, teatres i cinemes fins al 7 de gener. I és que tot i que les dades descendien favorablement, els últims dies la incidència acumulada ha tornat a situar-se en 240 casos cada 100.000 habitants.

I Itàlia ja fa dies que va decidir ser més radical i suspendre Nadal: toc de queda a les 22 h i cap relaxament en les restriccions.

I a l'estat espanyol?

Comparant-nos amb els altres estats europeus, i veient que fa menys d'un mes es presentava un pla de reobertura, no és estrany que ens assaltin els dubtes: "Anem tard?", "La situació de la Covid-19 a Espanya justifica que no s'hagi actuat abans?"... 

Segons les dades que facilita el ministeri de Sanitat, la incidència acumulada de contagis s'ha mantingut a la baixa durant l'últim mes, però des de fa una setmana està tornant a pujar i posa en dubte que la segona onada s'hagi superat com s'assegurava. Vista la situació, l'estat espanyol i les comunitats autònomes es preparen per noves restriccions. A Catalunya, la consellera Alba Vergés admetia ahir que s'hauran de fer passos enrere "sí o sí" en el pla de reobertura que havia preparat el Govern, ja que les dades no són bones i la velocitat de transmissió (Rt) torna a estar per sobre d'1

Tot i això, la situació per ara no és comparable amb el creixement continuat que es veu a Alemanya des del 26 de novembre: en només vint dies ha passat de 280 casos a 354 casos cada 100.000 habitants. També els Països Baixos tenen xifres altíssimes, amb 547 contagis d'incidència acumulada. L'únic país que mostra una tendència a la baixa estable - per ara - és Itàlia.

 

Imatge principal: La ciutat italiana de Milà amb la decoració de Nadal es prepara per les festes més atípiques amb la Covid-19. / EFE