Europa ha advertit de l'expansió del virus del Nil Occidental, amb la xifra de regions afectades més alta des del pic del 2018. En un informe d'aquesta setmana, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en anglès) ha informat que en la temporada 2023 es van notificar 709 casos humans d'infecció del virus adquirits localment, en 126 regions de 9 països de la Unió Europea. D'aquestes regions, n'hi ha 22 que es van notificar com a lloc de contagi per primera vegada. Això vol dir que la xifra de regions afectades va augmentar un 31% respecte del 2022, "cosa que indica una àmplia circulació geogràfica del virus".

Entre les regions notificades com a lloc d'infecció per primera vegada hi figura Barcelona, després que sabéssim a finals de setembre que una dona de 76 anys va acabar a l'UCI. A l'estat espanyol també s'han detectat casos per primera vegada a València, Càceres, Huelva i Toledo. Els nou països de la UE afectats són Itàlia (336 casos), Grècia (162), Romania (103), França (43), Hongria (29), Espanya (19), Alemanya (6), Croàcia (6) i Xipre (5). A més, dos països candidats a entrar a la UE van notificar 93 casos adquirits localment: Sèrbia (91) i Macedònia del Nord (2). També van informar d'un cas associat a viatges cadascun, amb els llocs d'infecció a Alemanya i Montenegro.

Regions Europa infeccions virus Nil Occidental 2023 / ECDC
Distribució de les infeccions humanes del virus del Nil Occidental a la Unió Europea el 2023 / ECDC

Fins al 4 de gener d'enguany s'havien notificat 728 casos humans d'infecció per virus del Nil Occidental, dels quals 709 s'havien adquirit localment i 19 estaven associats a viatges. A més, en la temporada 2023 hi va haver 67 morts: 29 a Itàlia, 23 a Grècia, 12 a Romania i 3 a Espanya. Amb aquestes dades, l'ECDC ha assegurat que aquesta temporada ha marcat la xifra més alta de casos notificats adquirits localment, després dels pics del 2018 i del 2022. Cal dir que la data més primerenca registrada entre els casos adquirits localment va ser el 30 de maig del 2023 (a Itàlia), mentre que la darrera data d'inici de la malaltia va ser el 5 de novembre del 2023 (també a Itàlia). En qualsevol cas, la majoria dels casos (96%) van començar entre juliol i setembre.

Les dades sobre animals es recullen mitjançant el Sistema d'Informació sobre Malalties Animals (ADIS) de la Comissió Europea. L'any 2023, set països del bloc comunitari van notificar 153 brots entre èquids: França (44), Espanya (38), Hongria (26), Itàlia (25), Alemanya (14), Portugal (5) i Àustria (1). A més, vuit països de la UE van notificar 251 brots entre aus: Itàlia (200), Alemanya (19), Espanya (19), Bulgària (6), Hongria (3), França (2), Àustria (1) i Grècia (1). Amb l'excepció de Portugal, Àustria i Bulgària, tots els països que van notificar brots en animals també van notificar infeccions de virus del Nil Occidental adquirides localment el 2023. En comparació amb el 2022, l'any 2023 es van notificar un 51% més de brots entre èquids i un 22% menys entre aus.

Símptomes de la febre del Nil Occidental

El primer cas de virus del Nil Occidental a l'estat espanyol es va detectar l'any 2004, en una persona que havia passat les vacances a la província de Badajoz. En els següents quinze anys no es van detectar casos en humans, però la cosa va canviar el 2020 quan hi va haver un gran brot a les províncies de Sevilla, Cadis i Badajoz: 77 casos greus i vuit morts, a més dels afectats amb seqüeles neurològiques. L'any següent, Reus va registrar els dos primers casos en persones.

Segons el Departament de Salut, la infecció del virus del Nil Occidental no produeix símptomes en el 80% dels casos. Al 20% restant els pot causar febre i un dels següents símptomes: miàlgia (dolor muscular), artràlgia (dolor articular), cefalea (mal de cap), fatiga i fotofòbia (intolerància a la llum), així com limfadenopatia (augment de la mida dels ganglis limfàtics) i exantema maculopapular (erupció a la pell). La majoria de casos són lleus, amb només un 1% de casos greus que presenten afectació neurològica (meningitis, encefalitis, síndrome de Guillain-Barré o paràlisi flàccida). Les persones afectades tenen, majoritàriament, més de cinquanta anys. A hores d'ara, el tractament es basa en el control dels símptomes perquè no hi ha cap medicament que elimini el virus.

Transmissió del virus del Nil Occidental

La principal via de transmissió del virus és la picada de mosquits infectats, principalment del gènere Culex el Culex pipiens (mosquit comú) es troba àmpliament distribuït a Catalunya—. També podria passar amb el trasplantament d'òrgans o la transfusió sanguínia a partir de pacients infectats.

Per prevenir la transmissió és important prevenir les picades de mosquits amb peces de roba que cobreixin la major part del cos, l'ús de repel·lents i evitar estades innecessàries a l'exterior en horaris de màxima activitat dels mosquits (de primera hora del matí cap al tard). També és important que els bancs de sang excloguin els donants fins 28 dies després d'haver abandonat la zona on s'hagi detectat un cas humà, llevat que s'hagi descartat la infecció amb una prova individual de detecció del virus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!