Dos veïns de Reus, un home de 90 anys i una dona de 85 anys, estan infectats pel virus del Nil Occidental, segons ha confirmat el Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a l'Ajuntament. Es registra així el primer positiu de virus del Nil Occidental en persones a Catalunya. El passat 31 d'agost la parella va ingressar a l'Hospital de Sant Pau amb un quadre neurològic. L'home és un positiu confirmat, mentre que la dona, encara és només un cas probable. La parella segueix ingressada i la seva evolució clínica és favorable. El cas es va comunicar directament al consistori des que se'n va tenir sospita, així com de la positivitat, una vegada obtinguts els resultats de les corresponents proves entomològiques realitzades al domicili de la parella afectada. Els casos ja s'han posat en coneixement del Centre Coordinador d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat. 

Principal vector de transmissió

A Catalunya el principal vector de transmissió, de les quaranta espècies de mosquits que poden actuar com a transmissores de la malaltia, és el mosquit comú. Segons l'Ajuntament de Reus, la majoria dels casos infectats són lleus i un 80% no presenten símptomes. Els greus, que representen menys d'un 1%, desenvolupen afectacions neurològiques. El virus del Nil Occidental és considerada com a una malaltia emergent, i en considerar-se com un brot, l'Ajuntament de Reus, en coordinació amb el Departament de Salut i la Secretaria de Salut Pública ha posat en marxa un pla d’informació, vigilància, prevenció i tractament.

Davant d'aquesta nova malaltia, a Catalunya s'ha establert un Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil Occidental en el qual participen diferents departaments, entitats i institucions per vigilar i fer el control vectorial dels mosquits, virologia en anòmals –aus salvatges, aus residents i èquids-, així com la vigilància humana mitjançant la notificació de la malaltia, al sistema de notificació microbiològica, la vigilància hospitalària per a la recerca activa de casos –les meningoenfefalitits víriques no tipificades- i el cribratge per a aquest tipus de virus a les mostres de sang dels donants.

Missatge de tranquil·litat

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha parlat davant dels mitjans per transmetre un missatge de tranquil·litat i transparència a la ciutadania "no hi ha motius per a l’alarma, només hi ha motius per a estar alerta i prendre mesures de prevenció", ha assegurat. Seguint el protocol marcat pel Departament, s'han realitzat inspeccions entomològiques per determinar la presència en llocs on ha pogut estar exposat el cas, s'han buscat possibles focus de cries així com s'han instal·lat trampes per a adults i poder així analitzar després la presència del virus. Per tractar de combatre el virus el consistori també ha reforçat la vigilància de possibles focus larvaris a les zones d'afluència del cas. El Servei de Prevenció en Salut Animal ha intensificat les activitats habituals per detectar la possible presència del virus en aus i èquids en aquestes zones.