Un grup d'alumnes ha ocupat el rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per "blindar" el dret d'educació davant de l'actual pandèmia de coronavirus, segons ha informat el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a les seves xarxes socials. "Les entrades al rectorat estan bloquejades. A dins hi ha més estudiants que aturen l’activitat. N'estem fartes i exigim alternatives ja".

A més, consideren que l'equip de govern d'aquest centre educatiu no ha estat a l'altura de les circumstàncies. En aquest sentit, han criticat en un comunicat que el model de docència híbrid de la UAB, amb classes virtuals i activitats presencials, situa els alumnes "en una posició d'absurda dependència", havent de pagar pisos o transport per anar cada dues o tres setmanes a realitzar pràctiques o exàmens.

Diferents realitats d'estudiants

A més, els estudiants han lamentat "la insuficiència" de la Universitat per oferir unes mesures d'adaptació, així com la seva incapacitat d'adaptar-se a les diferents realitats dels estudiants, tant en matèria d'avaluació, com de taxes o docència.

"Malgrat la situació de crisi sanitària, ens trobem amb una nul·la flexibilització de cara a les avaluacions finals, les quals seran presencials malgrat haver-ne realitzat més de la meitat del semestre virtualment," han argumentat els estudiants. Davant d'aquesta situació, aposten perquè es garanteixi una "presencialitat segura" amb mesures d'higiene, seguretat i prevenció davant del coronavirus a les aules.

En un vídeo difós a les xarxes socials, es pot percebre com un grup de manifestants mou un contenidor d'escombraries davant el rectorat. "No hi haurà normalitat fins que no s'escolti l'estudiant. No vulgueu despertar la bèstia", és el missatge que acompanya la gravació.

En altres vídeos també apareixen estudiants tant dins com fora del rectorat per bloquejar-lo. A més, els acompanya una pancarta amb el lema: "UAB ens deixaràs de banda! Accepta les nostres peticions"

Reclam dels alumnes

Més enllà de demanar un retorn a les aules segur davant de l'actual pandèmia, també exigeixen flexibilitzar els períodes de lliurament dels treballs i "no augmentar el volum de treball" dels estudiants, que asseguren que s'ha multiplicat amb la no-presencialitat de les classes. També creuen pertinent que s'habiliti el dret de més d'una convocatòria, espais segurs a la universitat on poder estudiar i eliminar l'assistència a classe dins del percentatge de la nota.

"El moviment estudiantil exigim que s'apliquin les demandes que recullen la veu de centenars d'estudiants. Cal blindar el dret a l'educació. No podem esperar més!", ha piulat el SEPC.

De moment, segons ha informat el sindicat estudiantil, un grup d'alumnes s'ha reunit amb l'equip del rectorat. Ara bé, esperen que els donin resposta a les seves demandes. "Ens quedarem el temps que sigui necessari fins que escoltin la nostra veu i apliquin les demandes", han remarcat.